Pilihan utama Swiatek mengatasi Zhu untuk melancarkan pencarian gelaran Wimbledon

Donna

LONDON, 3 Julai — Pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek mara ke pusingan kedua Wimbledon dengan menewaskan pemain China, Zhu Lin 6-1, 6-3 hari ini dalam permulaan yang baik untuk memburu gelaran Grand Slam pertama di atas rumput.

Pemain Poland berusia 22 tahun itu, yang memenangi gelaran Terbuka Perancis buat kali ketiga bulan lalu untuk menjadikannya empat mahkota Grand Slam, masih belum melepasi pusingan keempat kejohanan utama London itu.

Zhu, yang menduduki tempat ke-34 dunia, memperoleh mata rehat dalam perlawanan pertama tetapi Swiatek memenangi 11 mata berturut-turut untuk mendahului 3-0.

Satu lagi rehat meletakkan Swiatek, peluncur terkenal di gelanggang tanah liat dan keras yang sering bergelut dengan pergerakannya di atas rumput, teguh di tempat duduk pemanduan.

Zhu menyelamatkan dua mata set pada 5-0 tetapi Swiatek memastikan set pertama perlawanan kemudian dengan pukulan depan pukulan silang yang kuat.

Pasangan itu bertukar rehat pada awal babak kedua sebelum Swiatek, yang menarik diri daripada separuh akhir Bad Homburgnya pada hari Jumaat kerana sakit, memperoleh yang kedua dan mendahului 4-3 apabila permainan terganggu akibat hujan.

Ia disambung semula selepas bumbung di Gelanggang Satu ditutup tetapi Swiatek hanya memerlukan tujuh minit untuk memenangi dua perlawanan yang diperlukannya dan memastikan kemenangan dengan pukulan kilas. — Reuters

Related Post

Leave a Comment