Pilihan utama Swiatek dijatuhkan oleh Svitolina pada suku akhir Wimbledon

Donna

LONDON, 11 Julai — Malah pemain terbaik dunia tidak terlepas daripada saraf yang melumpuhkan seperti yang ditemui Iga Swiatek apabila impian Wimbledonnya berubah menjadi debu dalam kekalahan suku akhir 7-5 6-7(5) 6-2 kepada pemain wildcard Ukraine, Elina. Svitolina pada hari Selasa.

Svitolina, yang kembali ke jelajah pada April selepas melahirkan anak perempuannya Oktober lalu, ketinggalan 4-2 pada set pembukaan dan bergelut untuk mendapatkan servisnya dalam keadaan bergelora di Gelanggang Tengah ketika Swiatek mendahului 5-3.

Tetapi momentum itu tiba-tiba mengalihkan arah Svitolina apabila dari ketinggalan 0-30 pada servisnya pada perlawanan kesembilan dia terus memenangi 16 daripada 18 mata seterusnya untuk memenangi set pertama dan membuatkan Swiatek terperanjat tertanya-tanya apa yang telah berlaku.

Rentetan itu termasuk mematahkan servis Swiatek dua kali berturut-turut, dengan pilihan utama Poland itu menyerahkan pemain pertama yang dicintai dengan kesalahan berganda.

Selepas Swiatek mengarahkan pukulan voli kilas ke dalam garisan trem untuk menyerahkan set set kepada Svitolina, pemain terpaksa bertahan selama 20 minit ketika bumbung ditutup untuk menutup awan gelap yang berlegar di atas Gelanggang Tengah.

Selingan itu memberi Swiatek peluang untuk menilai semula taktiknya dan dia kembali untuk memecahkan Svitolina untuk mendahului 2-1 pada set kedua.

Saingan pilihan utama berusia 28 tahun itu, bagaimanapun, terus menarik nafas panjang dan menjadikan kedudukannya sama rata pada kedudukan 3-3 dengan menumbuk beberapa pukulan tanah ganas dari garis dasar.

Swiatek memperoleh dua lagi mata rehat dalam perlawanan kesembilan tetapi apabila mereka mengemis, tiada pemain yang dapat memecahkan kebuntuan dan mereka menuju ke tiebreak.

Svitolina membuat permulaan yang pantas dan berang untuk melonjak mendahului 4-2 tetapi Swiatek, yang menyelamatkan dua mata perlawanan untuk menewaskan Belinda Bencic pada pusingan sebelumnya, enggan panik dan mengekalkan kepercayaan dengan pukulan depan yang menakutkan untuk menggegarkan saingannya.

Kesilapan pukulan kilas memberikan Swiatek set dan ramai yang menyangka detik Svitolina untuk menyerlah telah datang dan pergi kerana pasti pemain nombor satu dunia itu kini akan menyerlahkan kuasanya dalam pertandingan itu dan berlumba dengan penentu.

Tetapi, setelah menewaskan tiga juara Grand Slam menjelang pertembungan dengan Swiatek, Svitolina mempunyai selera untuk menewaskan lawan yang lebih terkenal dan dia tidak akan membiarkan pelumba Poland itu menghalangnya ketika dia menyasarkan tempat di Wimbledon separuh akhir buat kali kedua dalam tempoh empat tahun.

Svitolina terus percaya apabila dia mematahkan kedudukan untuk mendahului 2-1 dan kemudian meniup lubang dalam aura di sekeliling Swiatek, yang menunggang kemenangan berturut-turut 14 perlawanan termasuk kejayaannya merangkul kejuaraan Terbuka Perancis ketiga, selepas meraih rehat berganda dua perlawanan nanti.

Tiada bangkit untuk Swiatek dari jurang ternganga itu dan pukulan depan ke dalam jaring memberikan Svitolina kemenangan yang luar biasa. — Reuters

Related Post

Leave a Comment