Pilihan utama Sabalenka memenangi perlawanan pembukaan pada pemanasan Wimbledon di Berlin

Donna

BERLIN, 20 Jun — Pilihan utama Aryna Sabalenka telah memenangi perlawanan pembukaannya di Terbuka Jerman, kejohanan pemanas badan tradisional Berlin untuk Wimbledon.

Pemain nombor dua dunia itu menewaskan veteran Vera Zvonareva 6-3, 6-2 untuk mara ke pusingan 16 terakhir menjelang grand slam bulan depan di Kelab All England di London.

Pemenang utama Terbuka Australia, yang hanya tewas enam perlawanan musim ini, menggelar lawannya yang berusia 38 tahun, yang bermain perlawanan pertamanya di kejohanan Berlin pada 2003, sebagai “legenda.”

“Mungkin satu hari nanti saya juga akan menjadi legenda di sini, tewas kepada seseorang di sini dan anda akan ingatkan saya bahawa saya memenangi perlawanan pertama saya di sini ketika gadis itu berusia lima tahun,” kata Sabalenka di gelanggang selepas perlawanan.

Awal hari ini, Elena Rybakina memenangi perlawanan pembukaannya dalam straight set ketika dia memanaskan badan untuk mempertahankan kejuaraan Wimbledon pada Julai.

Pemain nombor tiga dunia Kazakhstan itu menewaskan Polina Kudermetova 6-4, 6-2 untuk mara ke pusingan 16 terakhir.

Selepas memenangi perlawanan pertama, Rybakina terpaksa menunggu tiga jam ketika ribut petir melanda ibu kota Jerman sebelum perlawanan boleh disambung semula.

Seorang finalis Terbuka Australia pada Januari, pemain berusia 24 tahun itu adalah antara pilihan untuk Terbuka Perancis tetapi menarik diri awal kerana sakit.

Kejohanan WTA di Berlin, yang berlangsung hanya dua minggu sebelum permulaan Wimbledon, adalah acara yang penuh bintang, dengan sembilan daripada sepuluh wanita terbaik dunia mengambil bahagian. — AFP

Related Post

Leave a Comment