Pilihan utama NBA Wembanyama mempunyai 27 mata, 12 lantunan dalam kekalahan

Donna

LAS VEGAS, 10 Julai — Victor Wembanyama, pemain pilihan utama NBA, menunjukkan peningkatan semalam dalam perlawanan keduanya bersama San Antonio, menjaringkan 27 mata dalam kekalahan 85-80 NBA Liga Musim Panas kepada Portland.

Pusat Perancis berusia 19 tahun, yang berdiri 7-kaki-4 (2.24m), telah digembar-gemburkan sebagai prospek terbaik NBA sejak LeBron James 20 tahun lalu, tetapi telah menerima panggilan bangun dalam perlawanan pertamanya menentang NBA bakat.

Namun kali ini, Wembanyama meraih 12 lantunan tertinggi dalam permainan, menyekat tiga pukulan dan melakukan pencurian dalam masa kurang dari 27 minit di gelanggang. Dia melakukan 9 daripada 14 pukulan dari lantai, 2 daripada 4 dari jarak 3 mata, dan 7 daripada 12 dari garisan lontaran percuma.

“Dia adalah perlawanan yang sukar untuk kami,” kata pengawal Portland Michael Devoe, yang menjaringkan 29 mata tertinggi dalam permainan.

“Kami hanya mahu menjadi fizikal bersamanya dan cuba membuatnya melakukan pukulan sukar ke atas kami. Dia melakukan kerja yang hebat tetapi saya fikir secara pertahanan kami juga melakukan kerja yang hebat.”

Dalam penampilan sulungnya pada hari Jumaat, Wembanyama bergelut dengan sembilan mata, lapan lantunan, lima pukulan terhalang dan tiga bantuan dalam masa lebih 27 minit ketika Spurs menewaskan Charlotte 76-68. Dia hanya membuat 2 daripada 13 pukulan dari lantai dan hanya 1 daripada 6 dari jarak 3 mata.

Menentang Trail Blazers, Wembanyama kelihatan lebih selesa dengan skema serangan Spurs, sesuatu yang dikatakannya menjadi masalah dalam permainan pertamanya, dan mampu melakukan dunks dan merebut lantunan serangan.

Wembanyama melakukan 3-pointer lewat untuk mengangkat Spurs dalam kedudukan 79-78 dengan baki 1:58, tetapi Devoe membalas dengan 3-pointer untuk Portland dan Spurs tidak pernah datang begitu dekat sekali lagi, meninggalkan kedua-dua kelab dengan rekod 1-1.

Acara itu, yang menampilkan prospek muda terbaik yang cuba mendapat tempat dalam senarai pemain NBA, menandakan penampilan sulung Wembanyama dalam pakaian seragam Spurs dan petunjuk tentang apa yang mungkin dia hadapi menentang lebih banyak pertandingan veteran apabila musim biasa NBA bermula pada bulan Oktober.

Tidak pasti sama ada atau bila Wembanyama akan bermain lagi dalam Liga Musim Panas, rookie Perancis itu berkata dia tidak menjangkakan untuk bermain dalam lebih daripada dua perlawanan di Las Vegas.

Perlawanan Liga Musim Panas Spurs seterusnya adalah pada hari Selasa menentang Washington dengan satu lagi perlawanan pada hari Jumaat menentang Detroit.

Pengawal Portland, Scoot Henderson, menduduki tempat ketiga dalam NBA Draft, diketepikan selepas mengalami kecederaan bahu kanan pada aksi pembukaan Blazers menentang Houston, merosakkan perlawanan yang digembar-gemburkan menentang Wembanyama.

“Saya berasa baik,” katanya. “Masih dari hari ke hari.”

Terdapat berita baik pada hari Sabtu untuk Wembanyama apabila Spurs mengumumkan bahawa jurulatih berusia 74 tahun dan presiden operasi bola keranjang Gregg Popovich telah menandatangani kontrak lima tahun baharu dengan kelab itu.

Dia jurulatih paling lama dalam sukan AS, telah membimbing Spurs untuk lima gelaran NBA dan pasukan AS untuk emas Olimpik Tokyo.

Popovich juga mempunyai pengalaman dengan orang-orang besar, pernah melatih pilihan draf terbaik David Robinson dan Tim Duncan, dan bakat global, telah membimbing pengawal Perancis Tony Parker dan perancang pemain Argentina Manu Ginobili. — AFP

Related Post

Leave a Comment