Pil hormon menopaus yang dikaitkan dengan demensia, punca tidak jelas

Donna

WASHINGTON, 29 Jun — Penggunaan terapi penggantian hormon (HRT) untuk mengurangkan kesan menopaus, walaupun untuk tempoh yang singkat, dikaitkan dengan risiko demensia yang lebih tinggi dalam kajian seluruh negara dari Denmark, tetapi penurunan kognitif mungkin bukan disebabkan oleh rawatan itu, kata penyelidik semalam.

Kajian itu, diterbitkan dalam BMJ itubercanggah dengan beberapa kajian terdahulu yang mencadangkan HRT boleh melindungi daripada penurunan kognitif jika rawatan dimulakan berhampiran permulaan menopaus.

Penyelidikan itu rumit oleh fakta bahawa para saintis tidak dapat membezakan sebab HRT telah ditetapkan di tempat pertama – untuk merawat perubahan dalam tidur, mood, ingatan dan pemikiran – dari gejala awal demensia.

Oleh itu, dalam sesetengah wanita yang dirawat dengan HRT dalam kajian, gejala yang mendorong terapi mungkin sebenarnya telah mencerminkan perubahan neurologi awal.

Dr Sarah-Naomi James dari Unit MRC untuk Kesihatan Sepanjang Hayat dan Penuaan di University College London, yang tidak terlibat dalam penyelidikan Denmark, berkata kajian itu “mempunyai batasan asas” dalam keupayaannya untuk mentafsir hubungan antara HRT dan demensia, memandangkan persamaan antara sebab untuk menetapkan HRT dan gejala awal demensia.

“Kajian baharu ini sahaja tidak seharusnya mengubah amalan,” kata James dalam satu kenyataan.

Bermula pada tahun 2000, penyelidik mengesan lebih daripada 60,000 wanita Denmark, termasuk 5,589 yang mengalami demensia. Secara keseluruhan, hampir 18,000 telah menerima HRT dengan kombinasi estrogen dan progestin, dengan separuh memulakan rawatan sebelum umur 53 dan separuh berhenti dalam tempoh empat tahun. Kira-kira 90 peratus menggunakan ubat oral.

Berbanding dengan wanita yang tidak pernah menggunakan HRT, mereka yang melakukannya mempunyai risiko 24 peratus lebih tinggi untuk diagnosis demensia akhirnya.

Risiko meningkat dengan tempoh rawatan, mencapai 74 peratus selama lebih daripada 12 tahun HRT.

HRT telah ditetapkan secara meluas sebelum 2003, apabila percubaan rawak yang besar mendapati kombinasi estrogen/progestin dikaitkan dengan peningkatan dua kali ganda dalam risiko demensia di kalangan wanita yang berumur lebih dari 65 tahun.

Kajian seterusnya menunjukkan tiada peningkatan risiko demensia apabila HRT dimulakan pada usia 50-55, atau sejurus selepas menopaus. Dalam kajian Denmark, bagaimanapun, hubungan antara penggunaan HRT dan demensia berterusan tanpa mengira sama ada rawatan bermula sebelum atau selepas umur 55 tahun.

Pengarang editorial yang diterbitkan dengan laporan itu menyatakan batasan kajian, menulis, “Persatuan yang diperhatikan boleh menjadi artifak dan tidak boleh digunakan untuk membuat kesimpulan hubungan kausal antara terapi hormon dan risiko demensia” atau untuk membantu doktor dan pesakit membuat keputusan tentang penggunaan HRT.

Ketua kajian Dr. Amani Meaidi dari Pusat Penyelidikan Persatuan Kanser Denmark di Copenhagen berkata walaupun kajian itu tidak dapat membuktikan HRT menyumbang kepada demensia, kausalitas “adalah munasabah secara biologi,” dan penyelidikan lanjut diperlukan.

Sementara itu, disebabkan kesan buruk HRT yang terkenal, termasuk peningkatan risiko kanser dan pembekuan darah, pakar di Denmark menasihati wanita yang mengalami gejala menopaus untuk mencuba intervensi gaya hidup seperti bersenam, meminimumkan penggunaan alkohol dan kafein, tidak merokok, dan mengekalkan berat badan yang sihat, kata Meaidi.

Jika perubahan gaya hidup tidak membantu dan tiada sebab perubatan untuk mengelakkan HRT, doktor dinasihatkan untuk menetapkan terapi hormon dengan tempoh yang paling singkat dan dos terkecil yang mungkin, katanya.

Persatuan Menopaus Amerika Utara menasihatkan: “Bagi wanita berumur lebih muda dari 60 tahun atau yang dalam tempoh 10 tahun bermulanya menopaus dan tidak mempunyai kontraindikasi, nisbah manfaat-risiko adalah baik untuk rawatan gejala vasomotor yang mengganggu dan pencegahan kehilangan tulang.” — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment