Pidcock memilih Pogacar dalam ‘perang habis-habisan’ untuk gelaran Jelajah

Donna

SAINT-GERVAIS (Perancis), 17 Julai — Pelumba Ineos, Tom Pidcock berkata hari ini dia membayangkan peluang Tadej Pogacar dalam perebutan gelaran Tour de France yang hebat yang dia ramalkan boleh berlaku di Paris dalam “perang habis-habisan”.

Jonas Vingegaard dari Jumbo-Visma kini berada di puncak kedudukan keseluruhan, dengan Pogacar Pasukan UAE ketinggalan hanya 10 saat di tempat kedua, dengan Jelajah itu akan mencapai kemuncaknya di Champs-Elysees pada hari Ahad.

“Saya rasa Tadej,” kata Pidcock apabila diminta untuk mendapatkan kemenangan.

“Jumbo kelihatan agak cemas, bimbang, terdesak, mereka bekerja terlalu keras untuk menjayakan sesuatu,” kata juara basikal gunung Olimpik itu kepada pemberita di hotel pasukannya di kaki Mont Blanc.

“Saya khuatir ia tidak terlalu diplomatik bagi saya… Tahun lepas ia hanya bersatu untuk mereka dan ia tidak akan berlaku begitu kepada mereka tahun ini,” katanya.

Pidcock berkata dua peringkat gunung yang melelahkan dalam perlumbaan minggu terakhir ujian utama berbasikal boleh terbukti menjadi penentu.

“Pada hari Rabu kami telah mendapat peringkat Queen ini, ia akan menjadi agak kejam,” katanya mengenai peringkat 17, yang mempunyai 69km pendakian di peringkat Alpine keempat dan terakhir.

“Walaupun begitu anda masih mendapat peringkat 20,” katanya mengenai peringkat kompetitif terakhir di pergunungan Vosges.

“Itu berisiko menjadi perang habis-habisan, bukan, bergantung pada bagaimana keadaan pada ketika itu.

“Terdapat banyak perlumbaan yang berbeza berlaku dalam perlumbaan, GC (gelaran keseluruhan), polka dot (mata pendakian), orang cuba untuk masuk ke 10 teratas, setiap orang mempunyai agenda mereka sendiri, ia bukan hanya mengenai Jumbo dan UAE ,” katanya.

Mengenai peranannya sendiri untuk baki Jelajah itu, Pidcock berkata dia meletak jawatan untuk membantu rakan sepasukannya Carlos Rodriguez, yang menduduki tempat ketiga keseluruhan, walaupun dia kurang pengalaman sebagai apa yang dipanggil “domestik”.

The Tour “hebat apabila semuanya berjalan lancar. Tetapi apabila tidak, ia sukar”, kata Yorkshireman berusia 23 tahun itu.

“Saya menderita sedikit, mari kita keluarkan percubaan kali ini.”

Pidcock menambah: “Sebelum ini saya mempunyai kebebasan untuk meneroka kebolehan saya sendiri tetapi sekarang saya telah jatuh dari GC, baik…

“Saya bukan yang paling berpengalaman dalam menggerakkan orang lain mendaki dan pergi mendapatkan botol air untuk mereka dan barangan, tetapi saya akan melakukan yang terbaik,” katanya.

Rodriguez yang berusia 22 tahun berkata dia benar-benar fokus pada perebutan tempat ketiga.

“Saya tidak begitu tahu, atau tidak begitu peduli, siapa saingan saya untuk tempat ketiga, sama ada Adam Yates, Jai Hindley atau Simon Yates,” kata pemain Sepanyol itu.

“Tadej dan Jonas berada pada tahap yang berbeza, maka ada satu lagi pertarungan untuk tempat ketiga,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment