Pharrell membawa pesta Injil ke Paris dengan penampilan sulung fesyen

Donna

PARIS, 21 Jun — Pemuzik yang bertukar menjadi pereka Pharrell Williams mengambil alih jambatan tertua di Paris, membungkusnya dengan selebriti dan mengubahnya menjadi kelab malam injil ketika dia membuat penampilan sulung bersejarahnya untuk Louis Vuitton pada hari Selasa.

Rihanna, Beyonce, Jay-Z, LeBron James dan Zendaya adalah antara banyak bintang yang berbaris di sepanjang Pont Neuf di tengah Paris, yang mempunyai permaidani emas yang digulung sepanjang keseluruhannya.

Artis pelbagai rupa itu memberitahu AFP sebelum pertunjukan bahawa dia sedar sejarah traumatik di sebalik penguasaan budaya hitam semasa yang membolehkannya mengambil alih label fesyen paling menguntungkan dunia itu.

“Kami berharap budaya kami dan rakyat kami tidak perlu menderita sebegitu teruk untuk membawa kami ke sini,” kata Williams menjelang penampilan sulungnya sebagai pengarah pakaian lelaki untuk Louis Vuitton.

Model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Pharrell Williams sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Louis Vuitton, di jambatan Pont Neuf.  — Gambar Reuters

Model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Pharrell Williams sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Louis Vuitton, di jambatan Pont Neuf. — Gambar Reuters

“Saya tidak rugi bahawa ramai orang mati, ramai orang kehilangan nyawa dan menderita… untuk membawa kami ke jawatan ini.”

Pertunjukan itu sendiri memainkannya dengan agak selamat, menggunakan corak cek dan kerja kulit Louis Vuitton yang biasa, menambah beberapa corak piksel dan beberapa penyamaran gaya tentera.

Beg klasik itu keluar dalam warna utama dan beberapa kart bersopan malah menyusuri pentas peragaan sambil membawa timbunan bagasi Vuitton klasik.

Runut bunyi itu beralih daripada muzik klasik yang megah kepada disko Injil yang penuh.

Dan terdapat hidangan istimewa untuk tetamu dan orang ramai yang bersandar di tingkap di sepanjang Seine apabila Jay-Z mengadakan konsert di jambatan pada penghujung malam, dengan cameo oleh Pharrell sendiri.

Seorang model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Pharrell Williams sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Louis Vuitton.  — Gambar Reuters

Seorang model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Pharrell Williams sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Louis Vuitton. — Gambar Reuters

‘Bangun’

Williams ialah orang kulit hitam Amerika kedua berturut-turut mengambil alih pakaian lelaki untuk Louis Vuitton — tanda bagaimana budaya hip-hop telah menguasai fesyen global.

Dia bercakap kepada AFP ketika persiapan terakhir sedang dibuat untuk persembahan itu, yang menyaksikan seluruh tebing sungai dikepung.

“Saya fikir syarikat-syarikat ini bangun, perlahan-lahan tetapi pasti, saya fikir mereka memahami bahawa kami mempunyai rasa dan kami mempunyai sesuatu yang sangat menarik untuk ditawarkan,” kata Williams.

“Dari segi sejarah dan fakta, ia telah diputihkan (tetapi) sementara itu sukar bagi kami dari segi sejarah, ia agak memudahkan apabila ia datang kepada rasa kerana kami membawakan gabungan yang begitu menarik.

“Sungguh menarik apabila anda melihat LeBron James memakai sesuatu, apabila anda mendengar lirik Jay-Z, apabila anda melihat dan mendengar Beyonce, tenaga dan suaranya.”

Pertunjukan itu sendiri memainkannya dengan agak selamat, menggunakan corak cek dan kerja kulit Louis Vuitton yang biasa, menambah beberapa corak piksel dan beberapa penyamaran gaya tentera.  — Gambar Reuters

Pertunjukan itu sendiri memainkannya dengan agak selamat, menggunakan corak cek dan kerja kulit Louis Vuitton yang biasa, menambah beberapa corak piksel dan beberapa penyamaran gaya tentera. — Gambar Reuters

Tenaga Virgil

Williams, 50, juga bercakap tentang pendahulunya Virgil Abloh, bekas rakan usaha sama Kanye West yang memberi nafas baharu kepada Louis Vuitton dengan gaya hip-hop-infusednya, tetapi meninggal dunia secara tragis muda akibat kanser pada 2021.

“Saya bekerjasama dengannya dalam beberapa perkara,” kata Williams. “Secara rohani, tenaganya masih ada di sini.”

Banyak label telah beralih daripada pereka nama besar masa lalu seperti Jean Paul Gaultier dan Karl Lagerfeld, lebih memilih profesional yang lebih bijak.

Tetapi Louis Vuitton, yang menjana pendapatan lebih daripada €20 bilion (RM101 bilion) tahun lepas, sebaliknya, meletakkan seorang selebriti penuh tanggungjawab.

Ia mengikuti persembahan terakhirnya pada Januari apabila persembahan oleh bintang pop Sepanyol Rosalia hampir lebih menjadi tumpuan daripada pakaian di landasan.

Ia “selaras dengan idea Ketua Pegawai Eksekutif LVMH Bernard Arnault bahawa Louis Vuitton tidak menjual beg tangan tetapi menjual budaya”, kata bank HSBC dalam nota taklimat. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment