PH Selangor, BN akan mengumumkan calon pada 25 atau 26 Julai ini

Donna

SHAH ALAM, 15 Julai — Pakatan Harapan (PH) Selangor dan Barisan Nasional (BN) dijangka mengumumkan senarai calon dan manifesto bagi pilihan raya negeri akan datang sama ada pada 25 atau 26 Julai ini.

Menteri Besar sementara Datuk Seri Amirudin Shari, yang merupakan pengerusi PH Selangor, berkata PH dan BN masih membincangkan perkara itu dan senarai akhir akan diumumkan tidak lama lagi.

“Senarai calon belum dimuktamadkan. Kita tunggu 25 atau 26 Julai (untuk pengumuman calon). Yang penting kita bersetuju untuk mempunyai calon boleh menang sebagai formula asas untuk memastikan kemenangan,” katanya pada sidang media selepas berundur Jentera Pilihan Raya Perpaduan Selangor di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi BN Selangor Datuk Megat Zulkarnain Omardin.

Sementara itu, Amirudin memberi jaminan tidak akan berlaku pertembungan kerusi antara PH dan

Sementara itu, Amirudin berkata, retreat hari ini diadakan bagi menyelaraskan strategi pilihan raya kedua-dua parti supaya lebih tersusun dan kuat menghadapi pilihan raya negeri.

Sebelum DUN dibubarkan, PH mempunyai 40 kerusi (PKR-19, DAP-15, Amanah-enam), BN (lima), Bersatu (empat), Parti Bangsa Malaysia (PBM) (dua) manakala PAS, Pejuang dan Warisan mempunyai satu kerusi setiap satu dan terdapat seorang ADUN bebas.

Kerusi Batang Kali diisytiharkan kosong Februari lalu selepas wakilnya tidak menghadiri persidangan DUN selama lebih enam bulan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi pilihan raya negeri di Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Negeri Sembilan diadakan serentak pada 12 Ogos, manakala hari penamaan calon pada 29 Julai dan pengundian awal pada 8 Ogos. — Bernama

Related Post

Leave a Comment