Petani Kanada diperintah membayar ganti rugi RM280,000 selepas mahkamah memutuskan emoji ibu jari sebagai perjanjian yang mengikat secara sah

Donna

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Mahkamah Kanada memutuskan emoji jempol ke atas oleh seorang petani menyebabkan dia bertanggungjawab membayar ganti rugi RM284,870.

Dalam kes mahkamah pada Jun, pertikaian bermula antara petani Chris Achter dan koperasi pemprosesan bijirin di barat daya Saskatchewan yang berpunca daripada wabak 2020 di mana koperasi menggunakan telefon atau e-mel untuk mengendalikan kontrak dan bukannya jurujual.

Syarikat bijirin itu mendakwa bahawa kedua-dua pihak telah bersetuju dengan kontrak pembelian penghantaran tertunda untuk 87 tan metrik flaks pada 2021 pada RM2,335 setan.

The Washington Post melaporkan bahawa seorang pekerja telah menghantar gambar kontrak yang dirangka yang menjadikan November tempoh penghantaran dan meminta Achter mengesahkan kontrak rami.

Dia telah membalas dengan emoji ibu jari ke atas.

Achter tidak menghantar sebarang butiran kepada syarikat itu yang menyebabkan mereka menyamannya kerana melanggar kontrak, percaya bahawa emoji itu dikira sebagai perjanjian.

Dia membalas dengan mengatakan bahawa dia menghantar emoji itu hanya mengesahkan bahawa dia telah menerima kontrak flaks dan bukan pengakuan terhadap terma dan syaratnya.

Petani itu berkata dia sering menghantar mesej secara tidak rasmi dengan pekerja itu dan menunjukkan jenaka yang mereka hantar sebelum ini sebagai bukti.

Hakim Saskatchewan TJ Keene menyimpulkan bahawa teks Achter layak sebagai perjanjian kepada syarat dan mengarahkan petani membayar ganti rugi kepada koperasi.

“Mahkamah ini tidak boleh (dan juga) cuba untuk membendung arus teknologi dan penggunaan biasa,” kata Keene.

“Ini nampaknya realiti baharu dalam masyarakat Kanada dan mahkamah perlu bersedia untuk menghadapi cabaran baharu yang mungkin timbul daripada penggunaan emoji dan sebagainya.”

Beliau menambah bahawa emoji biasanya digunakan dalam komunikasi moden dan akan menjadi sesuatu yang perlu ditangani oleh sistem undang-undang di semua bahagian dunia.

Tags

Related Post

Leave a Comment