Peta ini menunjukkan akibat perubahan iklim di planet ini

Donna

WASHINGTON, 30 Jun — Bagaimanakah ekosistem kita mungkin berubah dalam tempoh tiga dekad akan datang akibat pemanasan global? Alat pemetaan yang direka oleh syarikat dan universiti di AS tersedia secara percuma dalam talian untuk memberi kita idea.

Daripada penebangan hutan dan kemerosotan biodiversiti kepada kemarau dan kebakaran besar, akibat perubahan iklim di planet ini jelas dan nyata. Dan jika trend semasa tidak dibalikkan, ia akan menjadi lebih teruk pada tahun-tahun akan datang. Untuk menilai tahap kerosakan pada litupan bumi antara 2018 dan 2050, Institut Penyelidikan Sistem Alam Sekitar (Esri) yang berpangkalan di AS telah mereka bentuk satu siri peta interaktif, dengan kerjasama penyelidik dari Clark Labs di Clark University.

“Memandangkan Clark Labs memodelkan lapisan ini berdasarkan liputan tanah Inisiatif Perubahan Iklim Agensi Angkasa Eropah 2010 dan 2018 yang sama yang sudah ada di Living Atlas, lapisan ini boleh digunakan bersama-sama,” kata penyelidik yang mencipta alat itu. Mereka menambah: “Penilaian ini digunakan untuk membangunkan model kelemahan yang mengenal pasti di mana pembangunan boleh menukar tumbuh-tumbuhan semula jadi kepada pertanian dan tanah bandar menjelang tahun 2050.”

Direka untuk menilai kedua-dua risiko semasa dan perubahan masa depan kepada pelbagai ekosistem planet akibat aktiviti manusia, ini alat dalam talian membolehkan anda menavigasi benua yang berbeza menggunakan kursor yang diletakkan antara 2018 dan 2050. Beberapa warna membantu mengenal pasti ekosistem pada peta. Padang rumput, pokok renek dan rumput, sebagai contoh, diwakili dalam warna kuning, manakala kawasan pertanian dan hutan ditunjukkan dalam warna merah jambu dan hijau.

“Memahami bagaimana dunia kita telah berubah boleh memberikan gambaran untuk membina masa depan yang lebih mampan dan makmur. Dengan menganalisis data litupan tanah global yang bersejarah dan memerhatikan perubahan dari semasa ke semasa, kami boleh membuat ramalan asas dan meramalkan corak pertumbuhan untuk masa hadapan,” harapan pencipta alat itu. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment