Pesta seni persembahan dua hari oleh Yayasan Sime Darby kembali menggembirakan penonton selepas tiga tahun berehat (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 10 Julai — Dalam dunia moden teknologi yang serba pantas, sememangnya menjadi tugas besar untuk mencuba dan mengekalkan kesenian tradisional.

Contohnya ialah seni opera dan boneka Cina berusia 300 tahun yang dilakukan oleh Teochew Puppet and Opera House yang berpusat di Pulau Pinang.

Dalam usahanya untuk memperkenalkan seni itu kepada khalayak baharu, pasukan itu akan mengambil bahagian dalam Festival Seni Yayasan Sime Darby (YSDAF) yang akan kembali selepas berehat selama tiga tahun.

Pengasas dan dalang bonekanya, Ling Goh, berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada YSDAF tahun ini dan berharap dapat menyebarkan lagi keindahan seni persembahan tradisional.

“Dengan menyertai festival ini, kami akan dapat memperkenalkan diri dan berhubung dengan kumpulan penonton yang berbeza.

“Terutamanya penonton dengan pelbagai kaum dan anak muda, dan ini akan membolehkan mereka berinteraksi rapat dengan seni opera tradisional Cina,” katanya.

Ling menambah bahawa seni persembahan tradisional melahirkan banyak nilai moral yang berharga, yang penting kepada masyarakat yang sedang berkembang dan menegaskan bahawa pendekatan seni persembahan yang lembut adalah medium yang ideal untuk menyampaikan mesej ini kepada orang ramai.

Teochew Puppet and Opera House akan mengadakan tiga sesi pada setiap hari akhir YSDAF dan mereka juga akan mengadakan pameran dan interaksi penonton mereka sendiri semasa festival itu.

Festival Seni Yayasan Sime Darby (YSDAF) edisi keempat akan bertemakan Shout It Out: Yesterday, Today and Tomorrow.  — Gambar oleh Robin Wong

Festival Seni Yayasan Sime Darby (YSDAF) edisi keempat akan bertemakan Shout It Out: Yesterday, Today and Tomorrow. — Gambar oleh Robin Wong

Pesta seni dwitahunan itu, yang membuat kemunculan semula pada Februari tahun ini dengan pencarian bakat dan pertandingan, akan berakhir dengan acara akhir dua hari yang berlangsung pada 19 dan 20 Ogos ini di Pusat Seni Persembahan Kuala Lumpur (KLPAC) di Sentul.

Terdapat lebih 300 aktiviti seni, persembahan dan pameran yang merangkumi konsert secara langsung, drama teater dan tayangan filem yang berlangsung di 19 lokasi poket di sekitar venue dengan lebih 1,000 artis tempatan terlibat.

YSDAF, dengan tema Shout It Out: Yesterday, Today and Tomorrow juga akan menyertakan sesi bercerita tentang What It Means To Be Malaysian oleh Life Sdn Bhd yang diterajui oleh tokoh teater tempatan terkenal Datuk Faridah Merican.

The Life Sdn Bhd, yang mempunyai ansuran bercerita yang pertama pada tahun 2004. telah menyaksikan orang ramai daripada semua lapisan masyarakat mengambil bahagian dalam berkongsi kisah kehidupan sebenar mereka — daripada topik mengenai kanser payudara, penghidap HIV kepada pelarian, pemerdagangan manusia dan penderaan.

Dame teater terkenal Datuk Faridah Merican akan mengetuai sesi The Life Sdn Bhd di YSDAF 2023. — Gambar oleh Raymond Manuel.

Dame teater terkenal Datuk Faridah Merican akan mengetuai sesi The Life Sdn Bhd di YSDAF 2023. — Gambar oleh Raymond Manuel.

“Setiap tahun apabila Life Sdn Bhd naik ke pentas, penonton terpukau dengan keberanian yang dimiliki setiap pencerita. Bukan mudah untuk berkongsi ini kadang-kadang dengan air mata, gelak ketawa, ketawa tetapi selalunya kesakitan yang anda bawa pulang bersama anda.

“Life Sdn Bhd yang akan datang pada bulan Ogos akan mempunyai tema Malaysia mengikut festival itu sendiri, bertajuk ‘What it means to be Malaysian’.”

Faridah berkata akan ada dua sesi ditawarkan yang akan memaparkan cerita daripada rakyat Malaysia tentang menjadi rakyat Malaysia dengan pelbagai latar belakang, budaya, didikan, cabaran dan harapan.

Terdapat juga konsert luar selama dua hari yang akan diketuai oleh kumpulan tempatan Masdo dan MonoloQue serta persembahan istimewa Malam Gala YSDAF 2023 Unforgettable: Lagenda Malaysia yang menampilkan lagu-lagu legenda seperti Sudirman, P. Ramlee dan banyak lagi.

Pengarah bersama festival Ian Chow berkata kerja untuk festival itu bermula pada 2019 tetapi terpaksa ditangguhkan kerana pandemik Covid-19 pada 2020.

“Salah satu acara utama festival, True Love Waits: Tribute to Radiohead, telah diadakan latihan sejak Januari 2020.

“Banyak perkara yang telah berubah — orang telah datang dan pergi, idea terpaksa disusun semula. Namun, ini kami, bersedia untuk tayangan perdana pada Ogos ini.

“Kami benar-benar mahu melakukan yang terbaik untuk mengembalikan seni dan bukan hanya dengan cara yang kecil tetapi dengan cara yang besar dan besar.”

Pengarah bersama YSDAF, Ian Chow teruja untuk membawa kembali seni kepada umum.  — Gambar oleh Raymond Manuel

Pengarah bersama YSDAF, Ian Chow teruja untuk membawa kembali seni kepada umum. — Gambar oleh Raymond Manuel

Ini merupakan edisi keempat YSDAF dan mereka menjangkakan lebih 10,000 orang hadir untuk acara dua hari itu.

Untuk maklumat lanjut tentang YSDAF, sila tekan di sini.

Tags

Related Post

Leave a Comment