Pesta Alphorn membawakan bunyi muzik ke pergunungan Switzerland

Donna

HAUTE NENDAZ (Switzerland), 24 Julai — Tinggi di Pergunungan Alps Switzerland, seratus pemain alphorn berkumpul di padang rumput yang dihanyutkan angin Ahad untuk membuat pergunungan berdering dalam harmoni lembut di Festival Alphorn Antarabangsa ke-22.

Para pemain membentuk separuh bulatan lebar di Tracouet di atas pusat peranginan ski Haute Nendaz di selatan Switzerland untuk pertandingan alphorn tahunan negara itu, yang meraikan alat muzik dalam landskap asalnya.

Beberapa ratus penonton membuat perjalanan kereta kabel atau mendaki lereng gunung untuk duduk di antara bunga liar pada ketinggian 2,200 meter dari paras laut dan mendengar pemain terkemuka negara secara beramai-ramai.

Alphorn ialah alat kayu lurus sepanjang 3.4 meter dengan corong berbentuk cawan. Ia pertama kali didokumentasikan pada abad ke-16 dan kononnya digunakan untuk komunikasi di pergunungan, dengan bunyi yang jelas bergema melalui lembah.

“Ia mudah untuk bermain tetapi sukar untuk bermain dengan baik,” jelas peserta Marcel Henchoz, 85.

Sepasukan pemain loceng lembu gergasi berarak ke padang rumput untuk memulakan perayaan hari Ahad. Ramai pemain alphorn berpakaian tradisional, memakai topi yang dihiasi dengan lencana, manakala pemutar bendera membuat persembahan mengikut muzik.

Bunyi lembut, baldu

Angin gunung yang sejuk meniupkan bunyi hon dan bau keju panggang menuruni cerun.

“Bunyinya bulat, lembut, baldu bila ada banyak tanduk. Muzik menyelubungi kami,” kata peserta Francoise Dillon, 66, dari Bulle, bersebelahan perkampungan keju Gruyeres di barat Switzerland.

“Terdapat lebih ramai orang muda dan wanita dan gadis yang bermain muzik rakyat. Ia sangat maskulin 50 tahun lalu,” tambahnya.

Fabien Crausaz, pengarah muzik Akademi Swiss Alphorn, berkata instrumen itu digunakan secara sejarah untuk memberi amaran tentang bahaya seperti serigala atau meminta bantuan jika haiwan tercedera.

“Anda perlu menggetarkan bibir anda; alphorn menguatkannya,” katanya sambil menjelaskan cara menguasai kemahiran yang diperlukan.

“Secara teknikal anda memerlukan serangan yang betul, nota perlu bersih; secara fizikal anda perlu menyokong nota dengan diafragma. Dan kemudian anda sebenarnya perlu mengatakan sesuatu.”

‘Mainkannya dengan perasaan’

Dalam pertandingan itu, pemain, yang dikenal pasti dengan nombor, diadili oleh juri empat orang yang disaring di dalam khemah supaya mereka tidak tahu siapa yang bermain.

“Juri banyak bekerja pada tafsiran, muzik, ketepatan, irama,” kata pengasas festival Antoine Devenes kepada AFP.

“Apabila ia adalah kumpulan, ia adalah cara mereka bermain bersama-sama, keseimbangan bunyi.”

Selain pesaing Switzerland, sembilan pemain Perancis, dua Jerman, enam Amerika dan seorang pemain Kanada mengambil bahagian. Peserta termuda adalah 11, manakala satu pertiga daripada pemain adalah wanita.

Kira-kira 100 pemain tanduk memasuki pusingan pertama pertandingan pada hari Sabtu, dengan 10 pemain terbaik yang dinilai dipanggil semula untuk bersaing merebut kejuaraan pada hari Ahad.

Perlawanan akhir dimenangi sekali lagi oleh Adolf Zobrist, 58, dari Brienz di tengah Switzerland. Dia menuntut gelaran itu pada 2016, 2019 dan 2021.

“Ia adalah hobi saya dan ia adalah minat saya. Saya telah bermain sejak saya berumur 12 tahun. Bapa saya menyampaikannya kepada saya,” katanya kepada AFP.

“Ia adalah alat yang istimewa, semula jadi dan penting untuk memainkannya dengan penuh perasaan. Bagi saya adalah sangat penting bahawa anda adalah satu: instrumen dan diri anda.

“Ia adalah bunyi pergunungan.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment