‘Pesakit Geneva’ yang terbaru dalam pengampunan jangka panjang daripada HIV

Donna

PARIS, 20 Julai — Seorang lelaki yang digelar sebagai “pesakit Geneva” adalah penghidap HIV terbaru yang diisytiharkan dalam pengampunan jangka panjang — namun dia tidak menerima pemindahan dengan mutasi gen penyekat virus seperti kes sebelum ini, kata penyelidik hari ini.

Lima orang sebelum ini telah dianggap “sembuh” HIV: pesakit Berlin, London, Duesseldorf, New York dan City of Hope, California.

Kesemuanya menjalani pemindahan sumsum tulang untuk merawat kes kanser yang serius, menerima sel stem daripada penderma dengan mutasi gen CCR5. Mutasi ini diketahui menghalang HIV daripada memasuki sel-sel badan.

Pada 2018, pesakit Geneva juga menerima pemindahan sel stem untuk merawat bentuk leukemia yang sangat agresif.

Tetapi kali ini pemindahan itu datang daripada penderma yang tidak membawa mutasi CCR5, penyelidik Perancis dan Switzerland memberitahu sidang akhbar di bandar Brisbane, Australia sebagai sebahagian daripada persidangan AIDS yang bermula pada hujung minggu.

Ini bermakna virus masih boleh memasuki sel pesakit.

Bagaimanapun, 20 bulan selepas lelaki itu berhenti mengambil rawatan antiretroviral – yang mengurangkan jumlah HIV dalam darah – doktor di Hospital Universiti Geneva tidak menemui kesan virus dalam sistemnya, kata para penyelidik.

Walaupun mereka tidak boleh menolak bahawa HIV lelaki itu akan kembali, para penyelidik berkata mereka menganggap dia berada dalam pengampunan jangka panjang.

“Apa yang berlaku kepada saya adalah hebat, ajaib,” kata pesakit Geneva itu dalam satu kenyataan.

Pesakit, seorang lelaki kulit putih yang memilih untuk tidak dinamakan, telah didiagnosis dengan HIV pada tahun 1990.

Dia telah menggunakan antiretroviral sehingga November 2021, apabila doktornya menasihatinya untuk berhenti mengambil rawatan selepas pemindahan sumsum tulang.

‘Berjanji’

Dua kes sebelumnya, yang dikenali sebagai pesakit Boston, juga telah menerima sel stem normal atau “jenis liar” semasa pemindahan mereka. Tetapi dalam kedua-dua kes, HIV kembali beberapa bulan selepas mereka berhenti mengambil antiretroviral.

Asier Saez-Cirion, seorang saintis di Institut Pasteur Perancis yang membentangkan kes pesakit Geneva di Brisbane, memberitahu AFP bahawa jika masih tiada tanda virus itu selepas 12 bulan “kebarangkalian ia tidak dapat dikesan pada masa hadapan meningkat dengan ketara”.

Terdapat beberapa kemungkinan penjelasan mengapa pesakit Geneva kekal bebas HIV, kata Saez-Cirion.

“Dalam kes khusus ini, mungkin pemindahan itu menghapuskan semua sel yang dijangkiti tanpa memerlukan mutasi yang terkenal,” katanya.

“Atau mungkin rawatan imunosupresifnya, yang diperlukan selepas pemindahan, memainkan peranan.”

Sharon Lewin, presiden Persatuan AIDS Antarabangsa yang mengadakan persidangan sains HIV di Brisbane, berkata kes itu “menjanjikan”.

“Tetapi kami belajar daripada pesakit Boston bahawa walaupun satu” zarah virus boleh membawa kepada pemulihan HIV, dia memberi amaran.

“Individu tertentu ini perlu diawasi dengan teliti dalam beberapa bulan dan tahun akan datang.”

Walaupun kes remisi jangka panjang ini menimbulkan harapan bahawa satu hari nanti HIV benar-benar dapat disembuhkan, prosedur pemindahan sum-sum tulang yang kejam dan berisiko bukanlah pilihan untuk berjuta-juta orang yang hidup dengan virus di seluruh dunia.

Ia sebaliknya merupakan percubaan terakhir untuk merawat kanser yang mengancam nyawa pada orang yang juga mempunyai HIV.

Walau bagaimanapun, terdapat harapan bahawa kes remisi boleh menunjuk ke arah jalan penyelidikan baharu, seperti potensi peranan yang dimainkan oleh rawatan imunosupresif.

Saez-Cirion berkata kes itu juga menggalakkan para penyelidik untuk terus mengkaji sel imun semula jadi, yang bertindak sebagai barisan pertahanan pertama terhadap pelbagai patogen, dan boleh membantu mengawal virus itu.

Bagi pihaknya, pesakit Geneva itu berkata dia kini “melihat masa depan”. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment