Perubahan iklim mengancam tapak warisan purba China

Donna

17 Julai — Mural Buddha purba di barat laut China berada di bawah “ancaman langsung” akibat paras hujan yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang disebabkan oleh perubahan iklim, kata penyelidik hari ini.

Hujan lebat di Dunhuang dan Zhangye di wilayah Gansu di China telah meletakkan tapak warisan dunia yang disenaraikan Unesco dalam bahaya, dengan biara gua sejak abad ke-4 sudah rosak, kata kumpulan alam sekitar Greenpeace.

Kebocoran air hujan dan kelembapan yang meningkat telah merosakkan lukisan gua purba, termasuk yang terdapat di gua Mogao yang terkenal, katanya, malah beberapa gua telah runtuh.

“Lonjakan kelembapan, banjir kilat dan gua sudah berlaku,” kata Li Zhao, penyelidik kanan di pejabat Greenpeace Asia Timur di Beijing.

Greenpeace berkata walaupun jumlah hujan telah meningkat di Gansu sejak tahun 2000, bilangan hari hujan sebenarnya telah menurun, bermakna bahawa hujan individu telah menjadi lebih kuat. Suhu di wilayah itu juga meningkat lebih cepat daripada purata global.

China sedang menjalankan tinjauan warisan budaya di seluruh negara, tetapi Li memberi amaran bahawa beberapa khazanah negara itu sudah boleh hilang apabila ia siap.

“Tapak yang kami lihat termasuk beberapa tapak warisan budaya yang paling dibiayai dengan kakitangan terbaik di China,” kata Li. “Terdapat ratusan tapak yang kurang dibiayai, kurang dikaji di seluruh China yang menghadapi risiko yang sama ini.”

Gansu bukan satu-satunya wilayah yang berisiko.

Paras hujan yang lebih tinggi di wilayah utara Shanxi yang biasanya gersang juga telah menjejaskan bangunan purba, beberapa daripadanya berusia lebih 1,000 tahun, kata Friends of Nature, kumpulan alam sekitar Beijing, bulan lalu.

Kuil Jinci dan gua Tianlongshan, kedua-dua tapak warisan negara di Shanxi, telah runtuh, dan menara serta tembok lama di wilayah itu telah mengalami kerosakan akibat hujan lebat yang luar biasa, katanya. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment