Pertempuran global menentang bahan kimia ‘selamanya’

Donna

PARIS, 25 Jun — Syarikat-syarikat gergasi kimia bersetuju membayar berbilion-bilion dolar bagi menamatkan saman berhubung pencemaran daripada bahan kimia “selama-lamanya” toksik yang terdapat dalam produk harian seperti kuali tidak melekat dan pakaian kalis air.

Bahan polyfluoroalkyl (PFAS), bahan kimia yang mengambil masa yang lama untuk terurai secara semula jadi, telah dikaitkan dengan kanser, ketidaksuburan dan kerosakan alam sekitar, antara aduan lain.

Pada Khamis, konglomerat perindustrian AS 3M berkata ia akan membayar sehingga AS$12.5 bilion untuk menyelesaikan banyak tuntutan daripada sistem air awam AS yang menuduhnya mencemarkan bekalan mereka dengan bahan pencemar.

Berikut ialah paparan penempatan PFAS terbesar setakat ini:

Rekod perjanjian air AS

3M berkata ia akan membayar antara AS$10.5 dan AS$12.5 bilion dalam tempoh 13 tahun kepada sistem air awam di seluruh Amerika Syarikat untuk menguji dan merawat air untuk PFAS.

Perjanjian itu, yang perlu diluluskan oleh hakim, adalah yang terbesar melibatkan air minuman dalam sejarah AS.

Ia memberi tumpuan kepada penggunaan buih pemadam kebakaran 3M yang mengandungi PFAS, yang dituduh mencemarkan air bawah tanah.

3M, yang juga menghasilkan nota pasca dan topeng muka Covid, berkata pada Disember bahawa ia akan menghentikan pengeluaran bahan PFAS menjelang akhir 2025.

Belanda, kes Belgium

Pada Julai 2022, 3M bersetuju untuk membuat penyelesaian sebanyak €571 juta (AS$612 juta) dengan wilayah Flanders di Belgium berhubung dakwaan pencemaran PFAS dari kilang Zwijndrechtnya, berhampiran bandar Antwerp.

Pihak berkuasa Flemish mengeluarkan kajian yang menunjukkan bahawa orang yang tinggal berhampiran loji itu mempunyai tahap tinggi sejenis PFAS dalam darah mereka.

Pada Mei tahun ini, kerajaan negara jiran Belanda berkata ia akan mendapatkan pampasan daripada 3M untuk pencemaran yang disebabkan oleh loji yang sama di sungai Scheldt Barat.

Pihak berkuasa Belanda tahun lalu memberi amaran supaya tidak memakan ikan, udang, kerang dan produk lain dari sungai itu.

Kes Dupont

Hanya beberapa hari sebelum penyelesaian mega yang dicapai oleh 3M di Amerika Syarikat, gergasi kimia AS DuPont dan spinoffnya Chemours dan Corteva mengumumkan pada awal Jun bahawa mereka akan membayar hampir AS$1.2 bilion untuk menyelesaikan tuntutan mereka mencemari sumber air yang melayani “sebahagian besar penduduk Amerika Syarikat” dengan PFAS.

Filem 2019 Air Gelap dibintangi oleh Mark Ruffalo, tentang saman tindakan kelas yang dibawa oleh orang di Virginia barat terhadap DuPont, pembuat nilon dan teflon, berhubung bahan pencemar dalam air minuman mereka, membantu meningkatkan kesedaran tentang pencemaran PFAS.

DuPont kalah dalam kes itu selepas pertempuran undang-undang selama 19 tahun.

Tentera Australia diserang

Bahan kimia pemadam kebakaran adalah nadi dalam saman tindakan kelas yang diambil terhadap kerajaan Australia, yang diselesaikan pada Mei.

Kira-kira 30,000 orang mendakwa bahawa penggunaan buih pemadam api yang mengandungi PFAS oleh tentera telah mencemarkan tanah di sekitar pangkalan tentera dan menurunkan nilai harta benda.

Mereka meminta A$132.7 juta (AS$88 juta) sebagai pampasan.

Penyelesaian undang-undang adalah sulit. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment