Pertarungan Zuckerberg-Musk dihidupkan: Meta melancarkan aplikasi Benang ‘Twitter Killer’

Donna

NEW YORK, 6 Julai — Mark Zuckerberg dari Meta memberi tamparan hebat kepada Elon Musk malam tadi, apabila saingan jutawan teknologi itu disiarkan secara langsung dengan pelancaran platform Threads yang dinanti-nantikan oleh Instagram, klon Twitter.

“Mari lakukan ini. Selamat datang ke Threads,” Zuckerberg menyiarkan pada aplikasi, bersama-sama dengan emoji api.

Penganalisis berkata, para pelabur berasa air liur mengenai kemungkinan bahawa hubungan Threads dengan Instagram mungkin memberikannya pangkalan pengguna terbina dalam dan peralatan pengiklanan. Itu boleh menyedut dolar iklan daripada Twitter, yang CEO baharunya cuba memulihkan perniagaan syarikat microblogging yang sedang bergelut itu.

Walaupun Threads dilancarkan sebagai aplikasi kendiri, pengguna boleh log masuk menggunakan bukti kelayakan Instagram mereka dan mengikuti akaun yang sama, yang berpotensi menjadikannya penambahan mudah kepada tabiat sedia ada untuk lebih 2 bilion pengguna aktif bulanan Instagram.

“Pelabur pasti teruja sedikit tentang prospek bahawa Meta benar-benar mempunyai ‘Twitter-Killer’,” kata Danni Hewson, ketua analisis kewangan di firma platform pelaburan AJ Bell.

Saham meta ditutup naik 3 peratus semalam menjelang pelancaran, mengatasi keuntungan oleh syarikat teknologi pesaing apabila pasaran yang lebih luas mengecil.

Ketibaan Threads datang selepas Zuckerberg dan Musk berdagang duri selama berbulan-bulan malah mengancam untuk berlawan antara satu sama lain dalam perlawanan sangkar seni mempertahankan diri campuran sebenar di Las Vegas.

Masa yang sesuai untuk Meta mendapat tamparan, kerana beberapa bulan Musk membuat keputusan yang huru-hara telah menggoncang Twitter.

Musk membeli Twitter pada harga AS$44 bilion (RM205 bilion) Oktober lalu, tetapi nilainya sejak itu merudum apabila ia berhadapan dengan penghijrahan pengiklan di tengah-tengah pemotongan kakitangan yang mendalam dan kontroversi penyederhanaan kandungan.

Walaupun Meta berkemungkinan memberi tumpuan terlebih dahulu kepada pengguna yang semakin berkembang sebelum memasukkan pengiklanan pada Threads, jenama besar “dengan senang hati akan (melabur) jumlah perbelanjaan iklan yang baik pada platform” untuk mencari perlindungan dalam keselamatan jenama relatifnya dan memanfaatkan buzz awal, kata Matt Navarra, perunding media sosial yang telah bekerja dengan Meta, Google dan Pinterest.

“Kami di sini untuk memupuk ruang yang positif dan kreatif untuk anda meluahkan idea anda. Kali ini, semuanya mengenai perbualan,” kata catatan oleh akaun rasmi Threads.

Jenama seperti Billboard, HBO dan Variety telah menyediakan akaun dalam beberapa minit selepas pelancaran, begitu juga dengan selebriti seperti Shakira dan personaliti terkenal lain seperti bekas Ketua Pegawai Operasi Meta Sheryl Sandberg. Aplikasi itu tidak kelihatan memaparkan sebarang iklan, menurut semakan Reuters.

Untuk membina Threads, Meta telah membuat tawaran kepada influencer media sosial untuk menarik mereka ke aplikasi baharu dan menggalakkan mereka menyiarkan sekurang-kurangnya dua kali sehari, kata Ryan Detert, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pemasaran influencer Influential.

Ada yang berterima kasih kepada syarikat atas akses awal dalam jawatan awal mereka.

Aplikasi ini juga mendapat manfaat daripada kegagalan pesaing Twitter lain untuk mengambil kesempatan daripada kegagalan perkhidmatan tersebut. Walaupun beberapa pesaing baharu dan sedang berkembang seperti Mastodon, Post, Truth Social dan T2 telah cuba menarik pengguna Twitter, semuanya masih kecil setakat ini.

Bluesky, perkhidmatan baharu yang disokong oleh pengasas bersama Twitter, Jack Dorsey, melancarkan beta jemputan sahajanya pada bulan Februari dan serta-merta mencipta buzz di Twitter, dengan pengguna berteriak untuk mendapatkan kod akses. Laman webnya mengatakan ia mempunyai 50,000 pengguna. Dorsey juga telah menyokong platform lain yang dipanggil Nostr.

Tetapi sejarah bekerja menentang Meta. Ia telah mengalami beberapa kegagalan melancarkan aplikasi peniru kendiri pada masa lalu, terutamanya aplikasi Lasso yang bertujuan untuk bersaing dengan saingan video pendek TikTok.

Syarikat itu kemudiannya memasukkan alat video pendek terus ke dalam Instagram dan baru-baru ini mengetepikan unitnya yang ditugaskan untuk mereka bentuk aplikasi eksperimen sebagai sebahagian daripada pemacu penjimatan kos.

Satu lagi serangan yang berpotensi terhadap Threads ialah budaya berorientasikan berita di Twitter berbeza daripada di Instagram, platform yang lebih visual, kata Jasmine Enberg, penganalisis utama di Insider Intelligence.

“Kes penggunaan utama untuk Twitter masih kekal mengikuti berita dan peristiwa dunia,” kata Enberg. “Saya merasa sukar untuk membayangkan bahawa pengguna Twitter setia yang paling gemar yang pergi ke Twitter untuk jenis budaya itu akan berpaling tadah dan pergi serta-merta ke Threads.”

Namun, katanya, Meta hanya perlu meyakinkan satu perempat daripada pengguna Instagram untuk menyertai Threads untuk menyaingi saiz Twitter. “Realitinya ialah Meta tidak perlu menukar pengguna kuasa Twitter kepada pengguna Threads.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment