Pertarungan Tour de France boleh diputuskan pada percubaan masa individu

Donna

PASSY (Perancis), 18 Julai — Jonas Vingegaard dan Tadej Pogacar kekal dalam kedudukan selepas dua minggu sukar dalam Tour de France, tetapi ujian masa individu peringkat 16 hari ini boleh menjadi detik penentu kejuaraan.

Juara bertahan, Vingegaard kekal 10 saat di hadapan pemenang dua kali Pogacar dalam apa yang terbukti menjadi satu lagi pertarungan mencengkam untuk jersi kuning.

Bagaimanapun, kedua-dua pelumba tidak boleh melangkah ke peringkat hari ini dengan penuh keyakinan untuk menewaskan satu lagi kerana satu tergelincir pada perlumbaan 22.4km mengikut masa boleh melenyapkan kerja keras selama dua minggu.

Pelumba memulakan secara individu pada selang dua minit dalam susunan terbalik kedudukan keseluruhan semasa.

Ini bermakna penunggang Jumbo-Visma Vingegaard berada di laluan terakhir di Passy, ​​bandar yang indah dengan pemandangan Mont Blanc.

Lelaki Denmark itu telah menghabiskan dua minggu lalu menegaskan dia tidak pernah memikirkan tentang saingannya. Tetapi adakah dia mampu melakukan itu dengan pemain Slovenia yang berani mendahuluinya pada kursus yang benar-benar mencabar?

Tiga tahun lalu Pogacar membingungkan Primoz Roglic dalam situasi yang sama dengan menunggang rata dari awal hingga akhir, untuk merobek gelaran daripada genggamannya pada helaan nafas terakhir.

Vingegaard, bagaimanapun, kelihatan kurang sensitif terhadap provokasi.

“Saya suka percubaan masa yang singkat dan sukar seperti (Selasa), akan ada banyak perubahan rentak dan saya suka itu,” jelas bekas pekerja kilang ikan itu.

“Saya telah menguji kursus untuk ujian masa dan saya juga menyukainya,” kata pelumba UAE itu.

Ini mungkin gertakan.

“Ini adalah percubaan masa untuk lelaki gunung sebenar,” jelas pereka kursus Thierry Gouvenou.

Pemenang terakhir Tour de France Perancis, Bernard Hinault, memenangi kejohanan dunia yang meliputi laluan yang sama dan memberitahu AFP bahawa Pogacar dan Vingegaard tidak akan mempunyai pesaing lain yang perlu dibimbangkan dalam kursus ini.

“Anda benar-benar perlu berada di puncak seni anda. Ia dibuat untuk dua lelaki ini di sini dan saya tidak tahu sesiapa yang boleh mencabar mereka,” kata Hinault.

Di pergunungan Alps, Vingegaard nampaknya telah membendung arus. Selepas tiga hari Pogacar mencakar masa, dua peringkat terakhir adalah sama.

Persoalan besar kini kekal jenis basikal yang mana penunggang pilih terbaik untuk menangani ujian masa yang menampilkan kedua-dua bahagian rata dan berbukit.

Tempat ketiga Carlos Rodriguez ditemu bual semalam duduk di hadapan basikal gunung.

“Ia tidak berbaloi dengan risiko menukar basikal memandangkan apa yang boleh berlaku,” kata Rodriguez.

Hinault bersetuju dengannya.

“Permulaan terbaik dengan basikal ringan dan berikan semuanya sepenuhnya,” kata pemenang Jelajah lima kali itu.

Kursus ini melepasi patung Hinault tepat di hadapan Cote de Domancy yang menakutkan, pendakian 2.5km pada kecerunan 9.4 peratus. — AFP

Related Post

Leave a Comment