Pertaruhan abjad pada laser untuk menyampaikan internet di kawasan terpencil

Donna

MOUNTAIN VIEW (California), 26 Jun — Alphabet induk Google telah pun mencuba dan gagal membawa akses internet ke kawasan luar bandar dan terpencil dengan menggunakan belon altitud tinggi di stratosfera.

Tetapi kini, syarikat itu menyampaikan perkhidmatan internet ke kawasan terpencil dengan menggunakan pancaran cahaya.

Projek yang dikenali sebagai Taara adalah sebahagian daripada makmal inovasi Alphabet yang dipanggil X, juga digelar “Kilang Moonshot.” Ia dimulakan pada 2016 selepas percubaan menggunakan belon stratosfera untuk menghantar internet menghadapi masalah disebabkan kos yang tinggi, kata eksekutif syarikat.

Kali ini, keadaan menjadi lebih baik, kata Mahesh Krishnaswamy, yang mengetuai Taara.

Eksekutif Taara dan Bharti Airtel, salah satu penyedia telekomunikasi dan internet terbesar di India, memberitahu Reuters bahawa mereka kini bergerak ke arah penggunaan berskala lebih besar bagi teknologi internet laser baharu di India. Butiran kewangan tidak didedahkan.

Taara membantu menghubungkan perkhidmatan internet di 13 negara setakat ini termasuk Australia, Kenya dan Fiji, kata Krishnaswamy, sambil menambah bahawa ia telah mencapai perjanjian dengan Kumpulan Econet dan anak syarikatnya Liquid Telecom di Afrika, pembekal internet Bluetown di India dan Digicel di Pasifik Kepulauan.

“Kami cuba untuk menjadi salah satu tempat paling murah dan paling berpatutan di mana anda boleh mendapatkan dolar setiap gigabait kepada pengguna akhir,” katanya.

Mesin Taara ialah saiz lampu isyarat yang memancarkan laser yang membawa data — pada asasnya internet gentian optik tanpa kabel. Rakan kongsi seperti Airtel menggunakan mesin untuk membina infrastruktur komunikasi di tempat yang sukar dijangkau.

Krishnaswamy berkata dia mendapat pencerahan semasa mengerjakan projek internet belon Loon yang gagal yang menggunakan laser untuk menyambung data antara belon, dan membawa teknologi itu ke bumi.

Mahesh Krishnaswamy, ketua Taara, sebuah projek dalam apa yang dipanggil 'kilang moonshot' X Alphabet, dilihat di makmal di Mountain View, California 22 Jun 2023. — Gambar Reuters

Mahesh Krishnaswamy, ketua Taara, sebuah projek dalam apa yang dipanggil ‘kilang moonshot’ X Alphabet, dilihat di makmal di Mountain View, California 22 Jun 2023. — Gambar Reuters

“Kami memanggil pengkomposan cahaya bulan ini,” kata Astro Teller, yang mengetuai X di mana dia dikenali sebagai “kapten tembakan bulan.”

X ialah bahagian penyelidikan Alphabet yang menjalankan projek bersempadan dengan fiksyen sains. Ia menimbulkan firma teknologi pandu sendiri Waymo, perkhidmatan penghantaran dron Wing dan syarikat permulaan teknologi kesihatan Verily Life Sciences.

“Taara memindahkan lebih banyak data setiap hari berbanding Loon dalam keseluruhan sejarahnya,” kata Teller.

Ketua pegawai teknologi Bharti Airtel, Randeep Sekhon, berkata Taara juga akan membantu menyampaikan perkhidmatan internet yang lebih pantas di kawasan bandar di negara maju. Beliau berkata adalah lebih murah untuk memancarkan data antara bangunan daripada menanam kabel gentian optik. “Saya fikir ini benar-benar mengganggu,” katanya.

Krishnaswamy baru-baru ini berada di Osur, sebuah perkampungan India di mana dia menghabiskan musim panas zaman kanak-kanaknya, tiga jam di selatan Chennai, untuk pemasangan peralatan Taara. Osur akan menerima internet berkelajuan tinggi buat kali pertama pada musim panas ini, katanya.

“Terdapat ratusan ribu kampung ini di seluruh India,” katanya. “Saya tidak sabar untuk melihat bagaimana teknologi ini berguna untuk membawa semua orang itu dalam talian.”

Google pada Julai 2020 komited AS$10 bilion (RM46 bilion) untuk mendigitalkan India. Ia melabur AS$700 juta untuk 1.28 peratus kepentingan dalam Bharti Airtel tahun lepas. X dan Google adalah syarikat saudara di bawah Alphabet, manakala perkongsian Taara dengan Bharti Airtel adalah berasingan daripada pelaburan Google.

Apabila ditanya tentang kelemahan internet ketika X dan Taara meneruskan misi mereka untuk menghubungkan seluruh dunia, Teller berkata: “Saya mengakui konsep bahawa Internet tidak sempurna, tetapi saya akan mencadangkan itu mungkin subjek yang berbeza. moonshot untuk menambah baik kandungan internet.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment