Persekutuan Sepaktakraw Asia menerima permohonan Malaysia untuk menjadi ahli gabungan

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Jun — Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) akan kembali ke pangkuan Persekutuan Sepaktakraw Asia (Astaf) sebagai gabungan mulai esok (18 Jun).

Presiden Astaf Datuk Abdul Halim Kader yang membuat pengumuman itu berkata Persekutuan telah meluluskan permohonan PSM dua bulan lalu untuk memberikan sukan sepaktakraw satu lonjakan kuantum di negara ini.

“Pada detik bersejarah ini, saya ingin mengumumkan bahawa PSM dan semua persatuan yang bergabung dengan PSM akan menikmati status gabungan di bawah payung Astaf mulai 18 Jun, selepas permohonan PSM untuk menjadi gabungan Persekutuan diterima di bawah pimpinan. of President Datuk Mohd Sumali Reduan.

“Saya amat menghargai kepimpinan beliau dan tetap yakin beliau mampu membawa PSM ke tahap optimum dan satu yang boleh dibanggakan pada masa hadapan,” katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Agung Tahunan PSM, di sini hari ini.

Pada Mei 2021, Astaf telah menamatkan gabungan PSM, berikutan tindakan bekas Presidennya Datuk Seri Ahmad Ismail menghantar surat kepada Majlis Olimpik Asia (OCA) dan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) atas kapasitinya sebagai timbalan Astaf presiden pada 24 Feb 2021.

PSM telah mengemukakan permohonan kepada Astaf pada Mac 2022 dan sekali lagi pada Disember, menggesa Persekutuan menerima PSM sebagai gabungan untuk mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa tetapi ditolak.

Sementara itu, Abdul Halim berkata Astaf telah mencadangkan agar PSM diberi tanggungjawab untuk menjadi tuan rumah Piala Liga Juara-Juara Sepaktakraw Dunia (STL).

Bagaimanapun, beliau tidak menyebut bila kejohanan berprestij itu akan diadakan.

Mohd Sumali berkata keputusan Astaf menerima PSM akan menjadi permulaan kepada perkara yang lebih besar dan lebih baik akan datang untuk pembangunan sepaktakraw di negara ini. — Bernama

Related Post

Leave a Comment