Perjanjian Formula Satu Austria dilanjutkan hingga 2030

Donna

FUSCHL (Austria), 2 Julai — Red Bull Ring Austria akan kekal dalam kalendar Formula Satu sehingga sekurang-kurangnya 2030 selepas sukan itu mengumumkan lanjutan kontrak hari ini.

Perlumbaan di Spielberg adalah rumah bagi syarikat minuman tenaga yang memiliki dua daripada 10 pasukan Formula Satu dalam juara Red Bull Racing dan AlphaTauri yang berpangkalan di Itali.

Kedua-dua pihak bersetuju lanjutan empat tahun kepada 2027 hanya Mac lalu.

Ketua Eksekutif Formula Satu, Stefano Domenicali berkata, lanjutan terbaharu itu adalah penghormatan kepada “penglihatan dan semangat” mendiang pengasas bersama Red Bull, Dietrich Mateschitz, yang meninggal dunia Oktober lalu.

“Perlumbaan di Austria adalah kegemaran besar bagi pemandu dan semua peminat kami dan kami menantikan keterujaan dan aksi bertahun-tahun yang menanti kami,” tambahnya dalam satu kenyataan.

Pengumuman hari Ahad meletakkan Austria di hadapan litar Eropah lain dari segi jangka hayat kontrak.

Di tempat lain, Bahrain mempunyai perjanjian hingga 2036, Melbourne hingga 2035, Arab Saudi dan Qatar sekurang-kurangnya 2032, Miami hingga 2031 dan Abu Dhabi hingga 2030.

Perlumbaan Austria kembali ke kalendar pada 2014 selepas 11 tahun tidak hadir.

Red Bull telah memenangi setiap perlumbaan setakat musim ini dan sembilan berturut-turut termasuk pusingan terakhir 2022.

Pasukan juara dunia berganda Max Verstappen dan Mexico Sergio Perez meraikan kemenangan ke-100 mereka dalam Formula Satu di Kanada bulan lepas. — Reuters

Related Post

Leave a Comment