Perez ‘tidak bimbang’ tentang masa depan Red Bull yang tidak menentu

Donna

SILVERSTONE, 10 Julai — Sergio Perez mengetepikan spekulasi mengenai masa depannya bersama Red Bull semalam selepas menamatkan saingan di tempat keenam di Grand Prix Britain.

Selepas bermula di tempat ke-15 di grid berikutan kegagalan kelayakan yang lain — ia adalah acara kelima berturut-turut di mana dia gagal mara ke penentuan 10 terbaik — dia mengalami perlumbaan yang buruk.

Tetapi dia tetap bersemangat dan yakin tentang masa depannya walaupun terdapat laporan bahawa Red Bull sedang bersedia untuk menggantikannya.

“Dalam F1 dalam tempoh 13 tahun, saya telah melihat semuanya,” katanya. “Jadi, saya tidak bimbang tentang semua itu. Saya tertumpu terutamanya untuk mengembalikan musim saya ke landasan dan memastikan saya terus menikmati ini.

“Saya mendapat sokongan penuh daripada Helmut (Marko) dan Christian (Horner). Seluruh pasukan menyokong saya sepenuhnya, mereka tahu apa yang boleh saya lakukan, mereka tahu potensi saya, dan mereka berada di belakang saya sepenuhnya.”

Selepas perlumbaan semalam, dimenangi rakan sepasukannya dan juara bertahan dunia berganda Max Verstappen, Perez kekal di tempat kedua di belakangnya dalam perlumbaan kejuaraan tahun ini -– tetapi ketinggalan dengan 99 mata jauh.

“Tiada apa-apa yang berfungsi hari ini,” jelasnya. “Saya mempunyai pelancaran yang hebat, tetapi kemudian saya dilanggar oleh (Esteban) Ocon pada pusingan satu dan saya kehilangan kedudukan, bukannya mendapat, jadi ia menyukarkan pemulihan.

“Saya menggunakan terlalu banyak tayar saya pada aksi pertama itu. Kami bertinju… Saya rasa tiga pusingan sebelum kereta keselamatan — jadi ia tidak sepatutnya berlaku, tetapi akhirnya kami memberikan semuanya dan melakukan apa yang kami mampu.”

Dia menyerang George Russell dari Mercedes dalam perebutan tempat kelima tetapi tidak dapat melepasinya sebelum bendera berkotak-kotak. — AFP

Related Post

Leave a Comment