Perayaan muzik secara langsung boleh mengurangkan aktiviti kelawar, saintis mendapati

Donna

LONDON, 22 Julai — Musim panas secara tradisinya adalah musim bagi banyak festival muzik, yang merupakan berita baik untuk pencinta muzik, tetapi bukan berita baik untuk kelawar. Haiwan ini sangat sensitif kepada bunyi bising dan boleh menjadi keliru oleh bunyi yang dihasilkan oleh peristiwa sedemikian, menurut kajian British.

Penyelidik di Universiti Bath dan West of England di UK telah menyiasat kesan pencemaran bunyi, terutamanya daripada festival muzik, pada mamalia kecil ini. Untuk melakukan ini, mereka menjalankan eksperimen di 10 tapak di England dan Wales, yang sering dikunjungi oleh spesies kelawar yang berbeza, selama dua malam. Yang pertama ialah malam “kawalan” di mana para saintis tidak memainkan muzik, semasa mereka menyiarkan bunyi latar belakang (dengan purata volum bunyi 42.82 dB) dan 10 minit medley (dengan purata volum bunyi 98.74 dB). Medley ini terdiri daripada lima lagu daripada genre muzik yang berbeza, untuk mencipta semula pengaturcaraan yang pelbagai bagi kebanyakan festival.

Pasukan penyelidik mendapati penurunan dalam aktiviti malam dalam semua spesies kelawar yang dikaji apabila terdedah kepada muzik yang kuat. Ini adalah sekitar 47 peratus untuk kelawar kepunyaan spesies Nyctalus/Eptesicus, berbanding dengan 32 peratus untuk Pipistrellus pipistrellus. Ini menjadikan mereka kelawar yang paling bertolak ansur dengan pencemaran bunyi yang disebabkan oleh festival muzik.

Walaupun sesetengah spesies kelawar kurang dipengaruhi oleh muzik yang kuat berbanding yang lain, mamalia ini tidak sensitif terhadap bunyi bising. Haiwan malam sangat bergantung pada pendengaran mereka untuk mengumpul maklumat yang mereka perlukan untuk terus hidup, sama ada untuk mengorientasikan diri mereka di angkasa, mencari makanan, membiak atau mengelakkan pemangsa yang berpotensi. Oleh itu, mengubah skap bunyi boleh menghalang keupayaan mereka untuk mengenali dan membezakan isyarat akustik yang penting, seperti yang dijelaskan oleh saintis dalam kajian mereka, baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal, Persatuan Ekologi British.

Bagi Jack Hooker, pengarang utama penyelidikan, penganjur festival muzik perlu mendapat kesedaran tentang fenomena ini untuk memelihara haiwan yang tinggal berhampiran tapak tempat mereka mendirikan kem buat sementara waktu. “Memandangkan festival muzik telah menjadi lebih meluas di UK dan semakin diadakan di tempat yang penting untuk hidupan liar tempatan, adalah penting bahawa panduan yang berkaitan dengan perancangan dan pelaksanaannya adalah berasaskan bukti dan melindungi sepenuhnya biodiversiti tempatan daripada sebarang potensi kesan negatif jika kita ingin berkongsi habitat ini dengan hidupan liar secara mampan,” katanya dalam a kenyataan.

Kajian ini menunjukkan bahawa kelawar lebih banyak dipengaruhi oleh bunyi ambien daripada yang telah lama difikirkan. Tetapi tidak seperti kita, mereka kehilangan hampir tiada sensitiviti pendengaran apabila terdedah kepada tahap bunyi yang sangat tinggi, menurut a Kajian AS dari 2016, walaupun pada tahap sehingga 140 dB, melebihi ambang pendengaran manusia. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment