Perancis untuk membayar bonus untuk kasut, pembaikan pakaian untuk mengurangkan sisa

Donna

PARIS, 12 Julai — Mulai Oktober, Perancis akan membayar bonus untuk menggalakkan orang ramai membaiki pakaian dan kasut mereka daripada membuangnya, kata kerajaan.

Langkah itu bertujuan untuk mengurangkan 700,000 tan pakaian yang dibuang oleh orang Perancis setiap tahun, dua pertiga daripadanya berakhir di tapak pelupusan sampah.

“Mulai Oktober, pengguna akan dapat disokong dalam pembaikan pakaian dan kasut mereka,” kata setiausaha negara bagi ekologi Berangere Couillard pada hari Selasa semasa lawatan ke premis Paris di La Caserne, hab untuk fesyen yang bertanggungjawab.

Dia menjemput “semua bengkel jahitan dan pembuat kasut untuk menyertai sistem”, untuk dilabelkan oleh organisasi eko Refashion.

Di bawah skim itu, pelanggan boleh menuntut €7 (RM35) untuk membaiki tumit dan 10-25 euro untuk pembaikan pakaian daripada dana €154 juta yang ditubuhkan untuk menampung 2023-2028.

Di Perancis, 3.3 bilion helai pakaian, kasut dan linen isi rumah telah diletakkan di pasaran pada 2022, menurut Refashion, yang telah diarahkan oleh kerajaan untuk menyokong industri yang lebih mampan.

“Matlamatnya adalah untuk menyokong mereka yang melakukan pembaikan,” kata Couillard, merujuk kepada bengkel jahitan tetapi juga jenama yang menawarkan perkhidmatan pembaikan.

Dimodelkan selepas bonus pembaikan perkakas rumah, bantuan itu adalah sebahagian daripada pembaharuan besar sektor tekstil, salah satu industri paling mencemarkan di planet ini, yang dimulakan oleh kerajaan Perancis sejak akhir 2022.

Objektifnya termasuk memaksa jenama untuk mempunyai lebih banyak kebolehkesanan dan menyokong kewangan organisasi yang mengkhusus dalam penggunaan semula dan kitar semula pakaian. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment