Perancis tanpa Bacha, De Almeida untuk perlawanan pembukaan Piala Dunia menentang Jamaica

Donna

SYDNEY, 22 Julai ― Perancis telah menerima tamparan awal dalam usaha memburu gelaran sulung Piala Dunia Wanita apabila pemain sayap Selma Bacha dan pemain pertahanan Elisa De Almeida diketepikan daripada perlawanan pembukaan menentang Jamaica esok.

Bacha cedera dalam kekalahan 1-0 Perancis kepada tuan rumah bersama Piala Dunia, Australia dalam permainan pemanas badan, jatuh kekok pada masa kecederaan sebelum dibawa keluar dengan pengusung akibat kecederaan buku lali.

De Almeida tidak berlatih hari ini, dengan media Perancis melaporkan bahawa dia mengalami kecederaan betis.

“Selepas kecederaan 48 jam lalu (De Almeida) tidak boleh meletakkan kakinya. Ia adalah rumit untuknya hari ini, dan dia tidak akan dapat bermula esok,” kata jurulatih Herve Renard kepada pemberita pada hari Sabtu.

“Selma semakin sihat. Kami agak takut, saya tidak akan berbohong, walaupun kami gembira kerana dia tersenyum lagi kerana dia dalam keadaan baik.

“Kami tidak akan mengambil risiko dengannya esok. Persaingan masih panjang. Kami mempunyai cukup pemain yang bersedia untuk memulakan perlawanan pertama ini.”

Renard menambah bahawa Bacha akan cergas untuk menentang Brazil dalam perlawanan kumpulan kedua Perancis.

Jurulatih Perancis, Herve Renard semasa latihan untuk Piala Dunia Wanita di Stadium Jubli di Sydney, 22 Julai 2023. ― Gambar Reuters

Jurulatih Perancis, Herve Renard semasa latihan untuk Piala Dunia Wanita di Stadium Jubli di Sydney, 22 Julai 2023. ― Gambar Reuters

Renard Waspada terhadap Ancaman Shaw

Esok, pertahanan Perancis akan menentang Khadija Shaw, yang berada dalam prestasi baik untuk Manchester City dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menjaringkan 31 gol dalam 30 perlawanan dalam semua pertandingan untuk pasukan Liga Super Wanita musim lalu.

Kapten Perancis dan Olympique Lyonnais, Wendie Renard berkata, dia menyedari ancaman yang ditimbulkan oleh Shaw, setelah bertembung dengan penyerang Jamaica itu semasa di kelab Perancis, Bordeaux.

“Saya bertemu dengannya di liga Perancis. Dia mampu mengekalkan bola untuk membolehkan pertahanannya bergerak ke hadapan. Dan dia seorang penyerang yang sangat bagus. Kami tahu apa yang diharapkan, kami menganalisis segala-galanya dalam video,” kata pemain pertahanan itu.

“Tetapi ia bukan hanya dia. Terdapat ramai pemain lain di sekelilingnya yang bermain dengan sangat baik. Dia kapten pasukan. Dia yang terbaik. Ia akan menjadi milik kita secara kolektif, untuk bekerjasama. Dan bekerja keras dalam pertahanan.

“Kami tahu kami tahu apa yang diharapkan dalam perlawanan ini. Esok, kita perlu naik pangkat.”

Perancis mara ke separuh akhir Euro tahun lalu, kalah kepada Jerman. Mereka mara ke suku akhir Piala Dunia 2019 di tanah air, manakala penamat terbaik mereka di pameran bola sepak global ialah pada 2011, apabila mereka menduduki tempat keempat. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment