Perancis ditahan 0-0 oleh Jamaica di Piala Dunia Wanita

Donna

SYDNEY, 23 Julai — Harapan Perancis untuk permulaan kemenangan dalam kempen Piala Dunia Wanita mereka digagalkan oleh pasukan Jamaica yang bekerja keras dalam keputusan seri 0-0 dalam pertembungan pembukaan Kumpulan F di Stadium Bola Sepak Sydney hari ini.

Pemain Perancis yang menduduki ranking kelima, separuh akhir pada Euro tahun lalu, tidak dapat meneruskan permainan mereka apabila pemain Jamaica itu mengganggu dan mengganggu mereka sepanjang 90 minit untuk memperoleh mata Piala Dunia pertama mereka selepas tiga kekalahan pada penampilan sulung mereka pada 2019.

Penyerang Kadidiatou Diani hampir merangkul kemenangan untuk Perancis pada minit ke-90 tetapi tandukannya yang kencang terkena palang kemudian tiang yang menggembirakan hampir 40,000 penonton, yang merangkul pasukan bawahan di ranking ke-43.

“Ia adalah babak pertama yang sukar, kami menentang sekumpulan wanita yang benar-benar atletik,” kata jurulatih Perancis, Herve Renard kepada pemberita.

“Separuh masa kedua lebih baik, kami mencipta peluang tetapi malangnya kami tidak dapat mencari gol.”

Pasukan Jamaica meraikannya pada wisel penamat seolah-olah mereka memenangi kejohanan itu, walaupun mereka kehilangan pemain terbaik mereka Khadija Shaw kerana dilayangkan kad merah pada masa kecederaan.

Jurulatih Lorne Donaldson berpendapat undian itu akan disenaraikan sebagai detik bola sepak terbaik Jamaica.

“Saya akan katakan ia adalah keputusan nombor satu yang kami ada setakat ini. Saya fikir ia adalah nombor satu yang saya lihat, lelaki atau wanita. Saya akan meletakkannya di sana,” katanya.

“Hanya melihat kedudukan, keputusan di peringkat ini mesti menjadi nombor satu.”

Ia kelihatan seperti permainan mungkin dirompak daripada dua nama terbesarnya apabila kapten Perancis Wendie Renard dan penyerang Shaw bertembung kepala dalam beberapa minit pembukaan.

Kedua-duanya kembali ke padang selepas mendapatkan rawatan perubatan yang singkat, bagaimanapun, dan Shaw tidak lama kemudian menyebabkan Perancis banyak masalah dengan larian langsung dan fizikalnya.

Orang Perancis itu menyatukan gerakan pertama yang berkualiti pada minit ke-36 dengan penyerang Diani dibebaskan untuk menyelamatkan penjaga gol Jamaica, Rebecca Spencer, yang sekali lagi beraksi sepenuhnya untuk menafikan Renard di sudut berikutnya.

Perancis secara beransur-ansur memaksakan diri mereka pada permainan pada separuh masa kedua dan Diani dan pemain tengah Sandie Toletti kedua-duanya mempunyai peluang sebelum tanda sejam tetapi kedua-duanya tidak mengganggu Spencer.

Diani membuat satu lagi tandukan melebar pada minit ke-66 dan Eugenie Le Sommer membuat satu lagi penyelamatan daripada Spencer 10 minit kemudian ketika hujan turun di atas padang.

Bek kiri yang cemerlang, Deneisha Blackwood mendahului apabila Jamaica meneruskan tugas mereka, bagaimanapun, dan mereka bertahan ketika Perancis melakukan hantaran lintang demi hantaran ke dalam kotak mereka dalam penyudah yang penuh gemuruh.

Shaw, yang sentiasa menjadi duri dalam pasukan Perancis, dibuang padang apabila dia menerima amaran kedua kerana terjahan ke atas Renard jauh di separuh masa Perancis.

Perancis akan menentang Brazil pada hari Sabtu dalam perlawanan yang sepatutnya menentukan Kumpulan F, manakala Jamaica akan menentang Panama di Perth pada hari yang sama.

“Saya berpuas hati dengan sikap pemain saya, mereka menunjukkan perlawanan dan itu akan menjadi penting untuk cabaran yang mendatang,” tambah jurulatih Renard, yang mendalangi kekalahan Arab Saudi terhadap Argentina pada Piala Dunia lelaki tahun lalu.

“Kami berhak menang, mereka tidak mendapat sebarang peluang. Saya harap (Jamaica) berjuang sekuat tenaga menentang Brazil dan Panama.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment