Penyerang Manchester City, Mahrez menyertai Al Ahli Arab Saudi

Donna

RIYADH, 21 Julai ― Penyerang Manchester City dari Algeria, Riyad Mahrez telah melengkapkan perpindahan ke Al-Ahli Arab Saudi, kata TV Al Ekhbariya milik kerajaan Saudi awal hari ini.

Al Ekhbariya berkata di Twitter bahawa Mahrez telah menjadi tandatangan terbaru Al-Ahli tetapi tidak memberikan butiran lanjut. Kelab yang berpangkalan di Jeddah itu masih belum membuat pengumuman rasmi.

Mahrez menjaringkan 78 gol dan membuat 59 bantuan dalam 236 penampilan dalam semua pertandingan bersama City, dan memenangi 11 trofi di kelab itu, termasuk lima kejuaraan liga berikutan perpindahannya dari Leicester City pada 2018.

Pemain berusia 32 tahun itu menyaksikan peranannya untuk pasukan Pep Guardiola berkurangan musim lalu, menjaringkan 15 gol dalam 47 perlawanan, tetapi terlepas aksi di final Piala FA dan Liga Juara-Juara ketika City memenangi treble bersejarah.

Tahun lalu dia, memperbaharui kontraknya sehingga 2025.

Mahrez menjadi pemain terkenal terbaharu dalam Liga Pro Saudi, yang telah menjadi destinasi menarik untuk pemain yang berpangkalan di Eropah sejak Cristiano Ronaldo berpindah ke Al Nassr Januari lalu.

Al-Ahli, yang mengesahkan promosi ke Liga Pro selepas menghabiskan satu musim di divisyen dua penggal lalu, juga telah menandatangani penyerang Liverpool Roberto Firmino secara percuma dan penjaga gol Senegal Chelsea, Edouard Mendy dengan kontrak tiga tahun.

Bulan lalu, Dana Pelaburan Awam Saudi (PIF) mengumumkan Projek Pelaburan dan Penswastaan ​​Kelab Sukan melibatkan juara liga Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr dan Al-Hilal. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment