Penyerang AS Pulisic menyertai Milan dari Chelsea dengan perjanjian empat tahun

Donna

MILAN, 14 Julai ― AC Milan telah menandatangani penyerang Amerika Syarikat Christian Pulisic dari Chelsea dengan kontrak empat tahun, dengan pilihan untuk setahun lagi, kata pihak Serie A itu semalam.

Butiran kewangan tidak didedahkan tetapi media Britain melaporkan bahawa kelab Itali itu telah membayar Chelsea €20 juta (RM103 juta) serta alat tambah untuk pemain berusia 24 tahun itu.

Pulisic telah menghabiskan empat musim di Chelsea, membuat 145 penampilan, menjaringkan 26 gol dan memberikan 21 bantuan.

Dia membantu kelab London barat itu memenangi Liga Juara-Juara, Piala Super UEFA dan Piala Dunia Kelab pada 2021.

Pulisic menyertai senarai panjang pemain yang telah meninggalkan Chelsea selepas mereka menduduki tempat ke-12 dalam Liga Perdana musim lalu, penamat terendah mereka dalam hampir tiga dekad.

Milan menduduki tempat keempat dalam Serie A penggal lalu untuk layak ke Liga Juara-Juara.

“Beberapa musim terakhir bersama Chelsea adalah sukar,” kata Pulisic pada sidang akhbar selepas diumumkan oleh Milan.

“Atas sebab apa pun, saya tidak mendapat peluang yang saya inginkan di kelab saya sebelum ini, tetapi saya kini mempunyai peluang besar untuk mencapai tahap tertinggi yang saya boleh…”

Pulisic akan memakai baju bernombor 11, yang dipakai oleh Zlatan Ibrahimovic, dan mengakui beban tanggungjawab yang ditanggung bersamanya selepas persaraan warga Sweden itu.

“Saya tidak cuba mengisi kasutnya, dia seorang legenda, tetapi ia adalah permulaan yang baru dan nombor yang saya suka,” kata Pulisic.

“Terdapat begitu banyak nama besar yang boleh anda lalui, tetapi saya agak muda, jadi menonton pemain seperti Kaka dan Ibrahimovic, serta pemain yang berada di sini sekarang.”

Dia menjadi pemain kedua meninggalkan Chelsea ke Milan dalam jendela perpindahan ini selepas pemain tengah Ruben Loftus-Cheek.

Pulisic ialah pembelian musim tertutup keempat pengurus Milan Stefano Pioli selepas penjaga gol pelapis Marco Sportiello dari Atalanta, penyerang remaja Luka Romero dari Lazio dan Loftus-Cheek. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment