Penyelidik menemui ukiran Neanderthal berusia 57,000 tahun di gua Perancis

Donna

RENNES, 22 Jun — Ukiran gua tertua yang diketahui di Perancis, dan mungkin Eropah, telah ditemui di Lembah Loire, dengan penyelidik mendedahkan reka bentuk sejak sekurang-kurangnya 57,000 tahun hingga usia Neanderthal.

Menurut penemuan, dilaporkan hari Rabu dalam jurnal Amerika PLOS Satuukiran, juga dipanggil finger-flutings, mendahului ketibaan Homo sapiens ke Eropah Barat.

Reka bentuk adalah abstrak tetapi “jelas disengajakan” dan “membuat sumbangan baru dan sangat penting kepada pengetahuan kami tentang tingkah laku Neanderthal,” tulis pasukan penyelidik.

“Susun atur entiti grafik bukan kiasan ini ialah gubahan yang teratur dan disengajakan, dan merupakan hasil daripada proses pemikiran yang menimbulkan reka bentuk dan niat yang sedar.”

Gua Roche-Cotard ditemui berhampiran Tours di tengah Perancis pada tahun 1846 tetapi sebahagian besarnya tidak dapat diakses sehingga tahun 1912, apabila pemilik tapak membersihkan kelodak yang menghalang pintu masuk selama beribu-ribu tahun.

Penggalian arkeologi yang meluas bermula pada 2008, dengan teknik pentarikhan membuktikan ukiran itu dibuat sebelum nenek moyang manusia moden dianggap telah menetap di kawasan itu.

“Ukiran itu telah bertarikh lebih 57,000 tahun lalu dan, terima kasih kepada stratigrafi, mungkin sekitar 75,000 tahun yang lalu, menjadikan ini gua tertua yang dihiasi di Perancis, jika bukan Eropah,” tulis penulis dalam siaran akhbar berasingan.

Kebanyakan imej telah dikesan dengan jari dan “mewakili reka bentuk bukan kiasan”, menurut satu kenyataan oleh institut penyelidikan CNRS Perancis dan Universiti Rennes, yang mengambil bahagian dalam penyelidikan itu.

“Ada yang agak mudah, dengan kesan jari mengelilingi set fosil besar di dalam batu atau garis panjang di atas permukaan yang besar, manakala yang lain lebih terperinci,” kata mereka. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment