Penyelidik dari Monash Malaysia akan membayar anda untuk membuang air besar untuk mereka

Donna

KUALA LUMPUR, 24 Jun — Pernahkah anda terpaksa melakukan nombor dua di tandas dan berfikir sendiri, sekiranya anda boleh dibayar untuk tahi anda? Jika ya, maka hari ini adalah hari bertuah anda sebagai sekumpulan penyelidik berusaha untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerja dalaman keberanian rakyat Malaysia.

Dipanggil 1000MYMicrobiome, kajian penyelidikan ini sedang dijalankan oleh Monash University Malaysia dan Asian Microbiome Library (AMILI), syarikat permulaan mikrobiom pertama di rantau ini. Matlamat mereka adalah untuk memprofilkan 1,000 mikrobiom Malaysia melalui penjujukan sampel najis. Dalam erti kata lain, mereka ingin melihat najis anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang kepelbagaian dan komposisi mikrobiota usus anda.

Jika anda berminat untuk menyertai kajian penyelidikan ini, anda bukan sahaja akan membantu meningkatkan pemahaman tentang mikrobiota usus kesihatan rakyat Malaysia dan seterusnya membolehkan pengurusan penyakit berkaitan usus yang lebih baik di negara ini, tetapi anda juga akan dapat terima bayaran RM50 untuk penyertaan anda. Anda juga akan mendapat laporan kesihatan usus daripada penyelidik yang diharapkan dapat memberitahu anda lebih lanjut tentang diri anda.

Anda yang akhirnya membantu penyelidik akan diminta menyediakan spesimen najis, spesimen air kencing, spesimen air liur jika anda tinggal dalam lingkungan 10km dari kampus Monash Malaysia serta maklumat tentang diet dan gaya hidup anda. Perlu diingatkan bahawa adalah penting bagi peserta untuk menjawab soal selidik setepat mungkin dan memaklumkan penyelidik jika anda menggunakan sebarang ubat atau sudah mempunyai masalah gastrousus seperti sembelit atau cirit-birit.

Penyelidikan ini dibiayai oleh AMILI Pte Ltd, syarikat mikrobiom usus ketepatan pertama di Asia Tenggara dan sedang dijalankan dengan kerjasama Monash Malaysia. Menurut penyelidik, data jujukan sampel peserta akan dimasukkan ke dalam domain awam dan dalam pangkalan data mikrobiom AMILI dan Monash, tetapi jangan takut semua maklumat peribadi yang diperoleh dalam kajian itu akan disimpan dan dikendalikan secara sulit.

Peserta yang berminat boleh tekan di sini untuk pergi ke laman web 1000MYMicrobiome untuk mengetahui lebih lanjut dan mendaftar untuk kajian penyelidikan. Anda juga akan menemui panduan video untuk membantu anda menggambarkan proses pengumpulan najis dan kencing. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang kajian penyelidikan, anda boleh menghubungi Prof Sadequr Rahman di [email protected]Dr Chong Chun Wie di [email protected] atau Dr Polly Yap di [email protected]. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment