Penyelamat yang tidak mungkin: Telatah Musk memberikan perubahan kepada PR Zuckerberg

Donna

WASHINGTON, 12 Julai — Selepas bertahun-tahun akhbar dan skandal buruk, Mark Zuckerberg melihat reputasinya meningkat dalam dunia teknologi yang berubah-ubah, sebahagian besarnya disebabkan oleh tingkah laku Elon Musk yang semakin tidak dapat diramalkan.

Sentiasa menggelegak di bawah permukaan, persaingan antara Musk dan pencipta Facebook Zuckerberg telah memuncak dengan pelancaran Threads klon Twitter.

Apl baharu Meta telah mencetuskan provokasi Tesla titan untuk menyaman Zuckerberg serta membentangkan serangkaian trolling mulut tandas di Twitter.

“Sudah pasti unik untuk melihat dua orang, yang jelas hanya kaya raya, berada dalam perlawanan dendam seperti ini,” kata Andrew Selepak, penolong profesor media di Universiti Florida.

“Tetapi ia kelihatan agak berat sebelah” dengan Musk jelas terlibat dalam “tingkah laku kebudak-budakan,” tambahnya.

Mana-mana akaun pukulan demi pukulan memerlukan mengharungi bolak-balik yang sering berlaku di media sosial.

Satu pertengkaran bermula di Threads apabila akaun rasmi rangkaian makanan segera Wendy’s membuat sindiran mesra dengan perbelanjaan Musk, yang ditandakan Zuckerberg dengan emoji ketawa.

Ini dengan cepat memenuhi kemarahan bos Tesla yang cerdik: “Zuck is a Cuck,” Musk menulis di Twitter, menggunakan cemuhan yang diterima oleh sayap kanan untuk memfitnah Zuckerberg sebagai penjenayah untuk penubuhan itu.

Musk kemudian mencadangkan “pertandingan mengukur d**k literal.”

‘Pembelajaran gagal’

Zuckerberg telah mengabaikan provokasi, tetapi tidak selalu berada di atas pergaduhan.

Dua minggu lalu, sebelum keluaran Threads, dia menawarkan, mungkin sebagai jenaka, untuk bertemu Musk untuk pertarungan sangkar tanpa jari.

Dan dalam beberapa jam selepas Threads dikeluarkan, dia pergi ke Twitter buat kali pertama dalam lebih sedekad untuk menyiarkan meme popular Spider-Man yang menunjuk kepada Spider-Man yang lain – pengakuan tersirat bahawa, ya, dia telah menyalin Twitter.

Zuckerberg, yang berusia 39 tahun, kini memupuk imej yang lebih tenang sebagai lelaki bijak berteknologi besar berotot yang mengamalkan seni mempertahankan diri dan menjaga anak perempuannya, sambil memberikan keuntungan yang besar.

“Sebahagian daripada pembelajaran gagal,” Zuckerberg baru-baru ini memberitahu podcast Lex Fridman.

“Saat anda memutuskan bahawa anda akan terlalu malu untuk mencuba sesuatu yang baru, maka anda tidak akan belajar apa-apa lagi,” tambahnya.

Pudar adalah kenangan skandal Cambridge Analytica dan Zuckerberg diheret di hadapan penggubal undang-undang AS untuk mempertahankan tindakan syarikatnya semasa pilihan raya AS 2016.

Malah kegagalan tahun lepas untuk membuat sesuatu daripada realiti maya, dengan berbilion dolar dihapuskan dan ribuan kakitangan dipecat, telah pudar daripada tajuk utama.

Tetapi telatah Musk telah membantu lebih daripada segala-galanya untuk memulihkan pengasas Facebook.

“Serangan oleh Musk ini tidak melakukan apa-apa selain membantu imej Zuckerberg,” kata penganalisis industri teknologi Rob Enderle.

Jahat ‘Saya boleh faham’

Thread telah ditolak minggu lepas kepada 2.3 bilion pengguna Instagram (kecuali di Eropah), dan lebih daripada 100 juta telah mendaftar.

Mereka yang memuji Thread selalunya adalah mereka yang menyatakan kebimbangan selama bertahun-tahun tentang Facebook dan terutamanya syarikat penjejakan rapat pengguna dan penuaian data peribadi tanpa henti.

Threads, yang belum menunjukkan iklan lagi, tidak berbeza, dengan pengguna diminta memberi kebenaran Meta untuk menjejakinya secara dekat di seluruh internet.

Tuntutan tersebut telah menangguhkan pelancaran aplikasi di Eropah di mana perundangan baharu mengehadkan keupayaan Meta untuk menjejak dan berkongsi data merentas keluarga platformnya.

Tetapi bagi penganalisis Carolina Milanesi, seorang pemerhati rapat industri itu, “sekurang-kurangnya saya dapat memahami kejahatan yang didorong oleh keuntungan, berbanding Twitter, yang hanya seorang lelaki yang ego, kaya yang mempunyai sifat keji dan beretika.”

Pertelingkahan darah dalam industri teknologi bukanlah perkara baru, dengan ikon Apple Steve Jobs dan Steve Ballmer dari Microsoft, sebagai contoh, diketahui terlibat dalam pertempuran yang akan membuatkan mereka di pihak lain mengingati mereka selama bertahun-tahun.

“Balmer melemparkan perabot apabila orang ramai pergi ke Google dan pastinya terdapat beberapa cerita menarik sekitar zaman Netscape (pada akhir 1990-an), tetapi ini adalah gila,” kata Enderle. — AFP

Related Post

Leave a Comment