‘Penyegerakan tidur’ boleh membantu anda menyambung semula dengan tidur yang lena

Donna

LONDON, 10 Julai — Tidur malam yang nyenyak adalah penting untuk memulakan hari dengan baik. Tetapi kadang-kadang tidur boleh menjadi perjuangan, yang boleh menjejaskan kesejahteraan kita dan juga kesihatan kita.

“Penyegerakan tidur” boleh menjadi penyelesaian untuk tidur malam yang nyenyak, menambah tahap tenaga untuk hari hadapan.

Apabila bercakap tentang mendapatkan tidur yang nyenyak, setiap orang mempunyai helah mereka sendiri, daripada mendengar bunyi alam semula jadi sebelum tidur, makan makanan ringan atau bermeditasi.

Di TikTok, konsep yang dipanggil “penyegerakan tidur” kini mendapat berjuta-juta tontonan. Kaedah ini menjanjikan untuk membantu anda mengawal semula jam biologi anda.

Secara konkrit, ideanya adalah untuk menyegerakkan irama sirkadian anda, atau jam badan dalaman, dengan rutin harian anda. Teknik ini dikatakan menggalakkan tidur yang lebih lena dan memberi anda lebih tenaga setiap hari.

Irama sirkadian ialah kitaran semula jadi jam biologi dalaman, yang berlangsung sekitar 24 jam. Ia juga dikenali sebagai kitaran tidur-bangun. Apabila diselaraskan dengan betul dengan keperluan semula jadi badan kita, irama sirkadian boleh memastikan tidur yang teratur, tetapi apabila terganggu, masalah tidur seperti insomnia boleh berlaku.

Di sinilah penyegerakan tidur masuk. Apa yang anda perlu lakukan ialah melaraskan makanan, kerja dan aktiviti fizikal anda selaras dengan irama sirkadian anda.

Secara konkrit, idea itu termasuk “mewujudkan rutin yang memberi isyarat kepada otak dan badan bahawa sudah tiba masanya untuk tidur dan mengoptimumkan jam sirkadian dalaman untuk berfungsi sebagaimana mestinya,” kata jurulatih tidur Dr Nilong Vyas. Kesihatan wanita majalah.

Jika, sebagai contoh, anda berasa mengantuk dari pukul 11 ​​malam dan seterusnya, maka ini boleh menjadi waktu tidur baharu anda setiap hari. Dan jika anda bangun secara semula jadi sekitar jam 9 pagi, ini akan menjadi masa bangun anda. Anda juga perlu memastikan anda mendapat tidur yang cukup. Tempoh tidur yang disyorkan untuk orang dewasa dianggarkan antara 7 hingga 9 jam. Untuk memastikan anda tidak kehilangan jejak, adalah idea yang baik untuk menyimpan buku log di mana anda merekodkan rutin harian anda.

Jika anda boleh menetapkan waktu tidur dan bangun yang sesuai dengan tempoh tidur yang disyorkan, dua minggu sahaja yang diperlukan untuk membiasakan badan anda hidup mengikut irama sirkadian anda. Jika penyegerakan diselenggara dengan baik, anda akan melihat peningkatan dalam tidur anda dan peningkatan tahap tenaga anda. Anda akan bangun dengan rasa lebih baik, mengucapkan selamat tinggal kepada insomnia.

Dan itu boleh menjadi baik untuk kesihatan anda.

Menurut penyelidikan AS yang diterbitkan Februari lalu, tidur dan bangun pada waktu biasa boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Walau bagaimanapun, rutin ini boleh menjadi lebih sukar untuk memohon orang yang bekerja dengan jadual yang terhad. Ia akan menjadi lebih sukar bagi mereka untuk mencari masa semula jadi mereka dan hidup mengikut mereka.

Pada hujung minggu, kita terbiasa mengejar tidur yang hilang, jadi kita cenderung untuk bangun kemudian. Dalam kes ini, anda dinasihatkan untuk tidak melambatkan bangun tidur dan waktu tidur anda lebih daripada dua jam. Tidur sebentar selepas makan tengah hari boleh membantu anda mengekalkan kecergasan sepanjang hari. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment