Penyakit virus membunuh kucing di ‘pulau kucing’ Cyprus

Donna

NICOSIA, 11 Julai — Seekor anak kucing halia yang sakit bernama Bebe ditarik keluar dari pembawa kucing di sebuah klinik veterinar di ibu negara Cyprus, Nicosia.

Kanak-kanak berusia enam bulan itu menghidap sejenis coronavirus kucing yang mendatangkan malapetaka kepada populasi kucing yang prolifik di Cyprus.

Kucing berada di mana-mana di pulau Mediterranean timur, rumah kepada bukti terawal pembiakan haiwan itu dan dikenali oleh sesetengah pihak sebagai “pulau kucing”.

Banyak kucing pulau itu sesat. Mereka merayau-rayau sesuka hati ke taman orang, duduk dengan penuh harap di sebelah pengunjung restoran dengan harapan mendapat suapan yang enak, dan berlegar-legar berhampiran tong sampah.

Peritonitis berjangkit kucing (FIP), yang tidak berjangkit kepada manusia, telah merebak dengan pantas ke seluruh Cyprus dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menjadi “sangat menular” di kalangan kucing, kata doktor haiwan Kostis Larkou sambil memeriksa dengan lembut Bebe yang kelihatan keliru.

Doktor haiwan Kostis Larkou merawat kucing yang menghidap Feline Infectious Peritonitis (FIP), di klinik di Nicosia pada 20 Jun 2023. — Gambar AFP

Doktor haiwan Kostis Larkou merawat kucing yang menghidap Feline Infectious Peritonitis (FIP), di klinik di Nicosia pada 20 Jun 2023. — Gambar AFP

Peguambela haiwan berkata bilangan kucing yang mati akibat penyakit adalah jauh lebih tinggi daripada 107 kes FIP yang dilaporkan secara rasmi oleh kementerian pertanian di bahagian selatan pulau itu.

“Kami telah kehilangan 300,000 kucing sejak Januari” daripada FIP, kata Dinos Ayiomamitis, ketua Cats PAWS Cyprus dan naib presiden Cyprus Voice for Animals.

Cyprus telah berpecah sejak pencerobohan Turki 1974 sebagai tindak balas kepada rampasan kuasa yang ditaja oleh Yunani. Republik Turki Utara Cyprus yang mengisytiharkan dirinya, yang meliputi sepertiga utara pulau itu, hanya diiktiraf oleh Ankara.

Tetapi kucing di kedua-dua belah zon penampan yang dikawal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sedang mati akibat penyakit itu.

Pakar berkata populasi kucing di pulau itu adalah sama atau melebihi populasi manusia yang lebih sedikit daripada satu juta.

Di selatan, Ayiomamitis menganggarkan bahawa satu pertiga daripada kucing telah mati akibat virus itu. Kucing dengan FIP mempunyai simptom termasuk demam, bengkak perut, lemah, dan kadangkala agresif.

Tetapi dengan begitu banyak kucing terbiar, penularan telah terbukti sukar untuk didiagnosis dan didokumenkan.

Sejarah kucing purba

Cyprus mempunyai sejarah yang panjang dan saling berkaitan dengan rakan-rakan berbulu mereka.

Legenda mengatakan bahawa seorang permaisuri Rom, Helena, pertama kali membawa kucing ke Cyprus untuk menghapuskan ular berbisa kira-kira 1,700 tahun yang lalu.

Tetapi bukti arkeologi mengenai pembiakan kucing di pulau itu bermula lebih jauh daripada tempat lain di dunia — hingga 9,500 tahun yang lalu di perkampungan Neolitik Shillourokambos, tempat mayat kucing dan manusia ditemui dengan sengaja dikebumikan bersama.

Ikatan antara kucing dan manusia itu berterusan sepanjang beribu tahun, meninggalkan pencinta haiwan seperti Ayiomamitis yang menjaga kucing pulau itu hari ini.

Dia mempunyai ketakutan, bagaimanapun, untuk kira-kira 60 kucing yang dia telah memberi makan di tanah perkuburan di ibu negara selama suku abad.

Dinos Agiomamitis, warga tua Cyprus yang telah memberi makan sekitar enam puluh kucing terbiar setiap pagi selama 25 tahun yang lalu, memegang anak kucing di salah satu tanah perkuburan terbesar di Nicosia, pada 14 Jun, 2023. — Gambar AFP

Dinos Agiomamitis, warga tua Cyprus yang telah memberi makan sekitar enam puluh kucing terbiar setiap pagi selama 25 tahun yang lalu, memegang anak kucing di salah satu tanah perkuburan terbesar di Nicosia, pada 14 Jun, 2023. — Gambar AFP

“Koloni itu berjalan lancar, tetapi kami bimbang kerana jika satu dijangkiti, yang lain akan turut,” kata pesara, 70, ketika kucing berlari-lari ke batu nisan marmar.

Beberapa orang yang memberi makan kucing terbiar memberitahu AFP bahawa ramai daripada mereka yang tetap hilang, dan sangat sedikit mayat ditemui, dengan menyatakan bahawa apabila kucing sakit, mereka sering mengasingkan diri dan mati bersendirian.

Wabak disyaki juga merebak ke seluruh populasi kucing di Lebanon, Israel dan Turki yang berdekatan, tetapi jika tiada kajian, itu tidak dapat disahkan, kata Demetris Epaminondas, naib presiden Persatuan Veterinar Pancyprian.

Untuk membendung penyebaran, dua pilihan rawatan telah dipertimbangkan. Salah satunya ialah molnupiravir, pil anti-Covid yang menurut pegawai tidak dibenarkan untuk digunakan pada haiwan di Cyprus.

Satu lagi tablet antivirus, GS-441524, secara kimia serupa dengan remdesivir rawatan Covid-19, diluluskan untuk kegunaan haiwan di Britain dan untuk diimport ke Cyprus, dengan sekatan.

Tetapi kosnya, pada €3,000 hingga €7,000 (kira-kira AS$3,300-US$7,700) bagi setiap kucing, adalah terlarang dan tiada bekalan di Cyprus.

Pasaran gelap

Selama berminggu-minggu, Epaminondas telah cuba mendapatkan kebenaran kerajaan untuk molnupiravir, yang akan menelan kos jauh lebih berpatutan €200 setiap kucing.

Kementerian pertanian memberitahu AFP bahawa ia sedang meneliti semua cara yang mungkin untuk menangani isu itu melalui “pelbagai persediaan terapeutik yang terdapat di pasaran Eropah”.

Ada yang menggunakan kaedah rahsia untuk menyelamatkan haiwan peliharaan mereka.

“Kami membeli ubat kami di pasaran gelap dalam talian, atau daripada kumpulan Facebook. Tetapi kami merahsiakan pembekal kami supaya kami boleh terus merawat haiwan kami,” kata seorang warga Cyprus, meminta namanya dirahsiakan kerana tindakannya yang boleh dipersoalkan.

Vasiliki Mani, 38, ahli beberapa organisasi kebajikan haiwan, menuntut penyelesaian segera.

Pada bulan Januari, dia membelanjakan €3,600 untuk merawat dua kucing terbiar dengan FIP.

“Saya telah menghabiskan semua simpanan saya,” katanya, mengecam kekejaman “membenarkan haiwan mati” di Cyprus.

Jika FIP terus merebak, Mani mengeluh, Cyprus akan menjadi “pulau kucing mati”. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment