Penukar permainan: Dekad penciptaan semula Final Fantasy

Donna

TOKYO, 22 Jun – Dengan plotline yang inovatif dan kapal udara steampunk, francais permainan video Fantasi terakhir telah menggembirakan peminat dan pengkritik selama 35 tahun.

Tajuk terbaru, Final Fantasy XVI, mula dijual hari ini. Berikut adalah lima perkara yang perlu diketahui tentang siri Jepun yang sangat berjaya:

sihir 8-bit

Akhir FantasiPenceritaan yang kaya dan watak berwarna-warni telah menjadikannya salah satu francais permainan terlaris, dengan lebih daripada 173 juta salinan terjual di seluruh dunia menurut penerbit Square Enix.

Sejak permainan main peranan yang berpengaruh itu muncul di konsol asal Nintendo pada tahun 1987, pertempuran raksasa 2Dnya telah berkembang menjadi permainan pertempuran masa nyata.

Tropika fantasi seperti istana, ahli sihir dan kristal ajaib dalam permainan awal kemudiannya digabungkan dengan unsur sci-fi, daripada perisai robot kepada kapal terbang berpiksel.

Tajuk yang lebih terkini telah meningkat dengan grafik yang mengasyikkan dan wira yang sukar sambil mengekalkan dunia dalam permainan yang luas dipopularkan oleh siri ini.

Tukar kepada PlayStation

Enam pertama Fantasi terakhir permainan dibuat untuk konsol Nintendo, tetapi nombor tujuh memecahkan tradisi itu pada tahun 1997 apabila pemaju beralih kepada saingan baharu: PlayStation Sony.

Ia adalah langkah komersial yang bijak, dengan permintaan tinggi untuk PlayStation asal membawa francais itu pengikut baharu yang besar.

Final Fantasy VIIdengan tema estetik dan mistik industrinya, merupakan permainan 3D pertama dalam siri ini dan kekal sebagai tajuk terlaris setakat ini.

Pada tahun 2020, Square Enix mengeluarkan ansuran pertama pembuatan semula tiga bahagian epik dystopian, yang sering dipaparkan dalam senarai permainan video terbaik sepanjang masa.

Muzik hit, filem gagal

Fantasi terakhir permainan telah memenangi pujian kritis bukan sahaja untuk jalan cerita mereka tetapi juga runut bunyi mereka, yang digambarkan oleh stesen radio British Classic FM sebagai “sangat sinematik”.

Tetapi sementara muzik itu dipersembahkan di konsert klasik dan bahkan mengiringi rutin renang Olimpik yang memenangi gangsa, spin-off filem itu kurang diraikan.

Final Fantasy: The Spirits Withinyang dikeluarkan pada tahun 2001, adalah ciri CGI bajet mega yang mengebom di box office dan menjaringkan hanya 44 peratus di laman semakan Rotten Tomatoes.

Lain-lain dinilai buruk Fantasi terakhir filem diikuti — tetapi satu adaptasi yang diterima lebih baik ialah versi teater tradisional kabuki bagi permainan ke-10, yang dipersembahkan di Tokyo tahun ini.

Tajuk dalam talian

Paling Fantasi terakhir permainan adalah pengembaraan solo, tetapi francais itu juga telah menceburi dunia yang menguntungkan permainan dalam talian berbilang pemain berskala besar.

Final Fantasy XIdikeluarkan pada tahun 2002, adalah tajuk dalam talian pertamanya, diikuti oleh 2010 Final Fantasy XIV.

Yang terakhir ini pada asalnya adalah kegagalan komersial tetapi telah direka bentuk semula pada 2013 dan masih kukuh, dengan pengikut kultus yang membayar yuran bulanan untuk bermain di peringkat teratas.

Walaupun keluaran hari ini bukan permainan dalam talian, ia dihasilkan oleh Naoki Yoshida, dalang di sebalik penciptaan semula nombor 14 yang membawa kepada kejayaannya.

‘Game of Thrones’

Malah sebelum dikeluarkan, peminat berminat dapat memainkan demo bahagian pertama Final Fantasy XVItapak web pakar Polygon dipuji sebagai “pengembaraan aksi moden yang licin”.

Permainan yang dikeluarkan pada PlayStation 5 hari ini, dipengaruhi oleh TV megahit Game of Thrones dan klasik fantasi lain dari Barat, kata penerbit Yoshida.

Dia memberitahu Eurogamer bahawa ketika permainan itu di peringkat awal, dia membuat “pasukan teras” pembangun menonton Game of Thrones set kotak, “kerana kami mahukan perasaan jenis ini”.

Hasilnya adalah apa yang telah digambarkan sebagai yang paling dewasa Fantasi terakhir permainan lagi, menampilkan adegan seks, penggunaan dadah dan keganasan grafik. — AFP

Related Post

Leave a Comment