Penipuan seni dunia kucing dan tikus didedahkan dalam rancangan London

Donna

LONDON, 20 Jun — Beberapa pemalsuan seni yang paling terkenal membentuk bahagian tengah pertunjukan London baharu, yang mendedahkan dunia kucing dan tikus yang penuh tipu daya, penipuan dan kerja detektif yang teliti.

Pameran itu, yang dibuka di Courtauld di Rumah Somerset pada hari Sabtu, menampilkan sekitar 25 lukisan dan tujuh lukisan, serta seni arca dan hiasan daripada koleksi galeri terkenal itu.

Berbekalkan cermin mata pembesar, pengunjung boleh meneliti karya agung yang dikatakan oleh Sandro Botticelli, John Constable dan Auguste Rodin.

Pelawat akan belajar bagaimana ia dicipta, kaedah pemalsu yang paling terkenal dan kaedah yang semakin canggih digunakan untuk mengesannya.

“Pemalsuan sentiasa wujud dalam sejarah seni dan mendapat tempat dalam kajian kami,” Rachel Hapoienu, katalog lukisan di galeri itu, memberitahu AFP.

Hapoienu menyerlahkan satu karya yang dianggap oleh artis Inggeris Constable, yang datang daripada jualan daripada anak perempuannya Isabel.

“Kami fikir kami mempunyai garis lurus kembali kepada artis,” kata Hapoienu, tetapi penemuan mengejutkan membuktikan mereka salah.

Menyinari obor melalui kerja itu mendedahkan tera air pada kertas yang bertarikh pada tahun 1840-an – selepas Konstabel meninggal dunia.

“Terdapat sekumpulan besar lukisan dan lukisan yang datang daripada anak dan cucu John Constable yang… mungkin dibuat oleh salah seorang anak lelakinya,” kata Hapoienu.

“Sama ada mereka cuba melakukan penipuan… masih ada atau dibahaskan.”

‘Wira negara’

Rancangan itu juga mengetengahkan kisah terkenal pemalsu British Eric Hebborn, yang beroperasi dari tahun 1950-an sehingga dia didedahkan pada tahun 1970-an.

Hebborn dilatih secara klasik di Akademi Diraja yang berprestij, memenangi banyak anugerah semasa seorang pelajar.

Dia menjalinkan hubungan rapat dengan peniaga dan mendapat kepercayaan mereka dengan membekalkan mereka karya tulen, tetapi dicampur dengan pemalsuan sendiri.

“Dia benar-benar teliti, dan akan membuat dakwat dan kapurnya sendiri mengikut cara artis Renaissance dan memastikan dia mendapat kertas yang betul,” kata Hapoienu.

“Dia membuat kesilapan apabila dia memotong sehelai kertas; sebelah dia buat lukisan oleh seorang artis, sebelah lagi dia buat lukisan oleh artis yang hidup 100 tahun kemudian,” tambahnya.

“Kedua-dua helaian berakhir dalam koleksi yang sama… kurator kebetulan melihatnya di sebelah satu sama lain dan berfikir, ‘Bagaimana artis ini dan artis ini boleh bekerja pada helaian kertas yang sama?’”

Hebborn, yang tidak pernah disabitkan dengan jenayah, mendakwa telah menghasilkan beribu-ribu pemalsuan lain, dan dibunuh di Rom pada tahun 1996.

Turut dipamerkan ialah Vermeer palsu yang dicipta oleh pemalsu Belanda Han van Meegeren, yang karyanya sering berakhir di tangan Nazi terkemuka, termasuk Hermann Goering.

Dia telah dibicarakan kerana bekerjasama dengan musuh, “tetapi terlepas daripada itu dengan mengatakan dia telah menipu musuh dan oleh itu menjadi wira negara,” jelas Karen Serres, kurator lukisan di galeri itu.

Paku dan bakelit berkarat

Serres juga mendedahkan beberapa helah perdagangan yang digunakan oleh pemalsu terkemuka.

Van Meegeren menggunakan bakelite untuk memberikan lukisannya kelihatan tua, manakala seorang lagi penipu menggunakan berus halus untuk melukis “retak” pada karyanya.

Seorang penipu terkenal melukis pada sekeping kayu yang dipenuhi cacing kayu sehingga kini kerjanya dan mengesyorkan menggunakan paku berkarat untuk menyatukan panel.

Tetapi Serres juga menyerlahkan beberapa alat yang digunakan oleh penyiasat dalam permainan “kucing-dan-tikus” mereka.

Satu lukisan, kononnya oleh Botticelli, menimbulkan syak wasangka apabila seorang pakar mencatat persamaan Madonna dengan bintang filem senyap tahun 1920-an.

Analisis pigmen juga boleh menandakan palsu, dan penelitian rapi terhadap sapuan berus boleh mendedahkan sama ada pencipta adalah tangan kiri atau kanan.

Satu tiruan dikenal pasti oleh semak yang dilukis dengan teliti di luar istana, yang penyelidik menyedari tidak ditanam sehinggalah selepas kerja itu kononnya dicipta.

Di samping kerja detektif sekolah lama, galeri ini juga menggunakan teknologi terkini, seperti mesin yang melakukan imbasan ultraungu dan inframerah karya.

“Memang memuaskan, anda telah mengetahui kebenarannya,” kata Hapoienu mengenai saat kes dipecahkan.

“Jika anda seorang peniaga jelas ia adalah cerita yang berbeza.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment