Pengunjung festival berpeluang mengambil bahagian dalam RWMF ‘Most Percussionists in a Music Festival’

Donna

KUCHING, 21 Jun — Pengunjung festival ke Festival Muzik Dunia Hutan Hujan (RWMF) tahun ini akan berpeluang mengambil bahagian dalam acara pecah rekod di bawah Buku Rekod Malaysia (MBOR) untuk ‘Pemain Perkusi Terbanyak dalam Festival Muzik’.

Menurut kenyataan akhbar, percubaan memecah rekod itu akan berlangsung sepanjang festival tiga hari dari 23 hingga 25 Jun di padang festival di Kampung Budaya Sarawak (SCV) bermula 4.45 petang setiap hari.

Pengunjung festival dialu-alukan untuk membawa bersama alat perkusi mereka sendiri atau mereka juga boleh menggunakan barangan rumah seperti baldi, periuk, kuali, botol atau apa-apa bahan lain yang boleh digendang untuk menghasilkan bunyi perkusi.

Mengitar semula barangan sebagai alat perkusi akan selaras dengan peranan festival itu dalam mempromosikan konsep ‘pelancongan bertanggungjawab’ dan nilai kemampanan melalui acara ‘hijau’ yang menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar dan warisan tempatan.

Selain itu, ketua pegawai eksekutif Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) Sharzede Salleh Askor berkata seni gendang mempunyai akar budaya yang mendalam dalam banyak masyarakat di seluruh dunia, masing-masing mempunyai tradisi gendang tersendiri yang menjangkau generasi.

“Melalui acara pemecahan rekod bulatan gendang yang bersejarah ini, kami menyasarkan untuk menyatukan seramai mungkin orang yang tradisi bermain gendang mungkin berbeza antara satu sama lain untuk berhubung antara satu sama lain dengan memainkan rentak yang sama, menghantar mesej perpaduan, kebersamaan dan kesatuan yang kuat. .

“Kami menyasarkan untuk menetapkan penyertaan MBOR baharu ini dalam tempoh tiga hari dan kami menjemput semua pengunjung festival untuk menjadi sebahagian daripada acara ini yang bukan sahaja menekankan kepada keharmonian tetapi menyampaikannya melalui akta yang mengingatkan kami tentang amalan yang bertanggungjawab dan mampan untuk pengalaman RWMF yang memuaskan. ,” tambahnya. — Borneo Post Online

Tags

Related Post

Leave a Comment