Pengerusi Man City kecewa dengan awan kewangan atas kejayaan tiga kali ganda

Donna

LONDON, 19 Jun — Pengerusi Manchester City, Khaldoon Al Mubarak menyuarakan kekecewaannya kerana caj fair play kewangan membayangi kejayaan kelab di atas padang, berikrar untuk menyiarkan “pandangan tumpul” apabila dia boleh.

Pasukan Pep Guardiola memenangi treble bersejarah Liga Juara-Juara, Liga Perdana dan Piala FA musim lalu — menjadi hanya pasukan Inggeris kedua yang menguruskan pencapaian itu.

City didakwa pada Februari dengan 115 dakwaan pelanggaran peraturan permainan adil kewangan Liga Perdana sejak 2009 dan dituduh tidak bekerjasama dalam siasatan.

Guardiola bulan lalu berkata dia tidak mahu awan menyelubungi pencapaian pasukannya dan mengharapkan penyelesaian secepat mungkin.

Khaldoon, bercakap kepada media kelab dalaman, berkata dia tidak boleh mengulas secara terperinci mengenai pertuduhan atas sebab undang-undang tetapi akan mengadakan “perbualan” apabila proses itu selesai.

“Saya akan memberikan pandangan saya yang sangat tumpul, saya berjanji itu kepada anda,” katanya. “Saya mempunyai pandangan yang sangat kuat tentang itu, tetapi malangnya saya akan sangat terkawal hari ini.

“Ia sangat mengecewakan kerana ia memerlukan banyak kerja daripada kerja hebat yang berlaku di kelab ini dan ia berlaku bukan sahaja di padang bola sepak. Padang bola sepak — apa yang dicapai pemain ini tahun ini, treble, adalah luar biasa.”

Khaldoon berkata City, yang telah memenangi lima daripada enam gelaran Liga Perdana yang lalu, “dijalankan dengan sangat baik”.

“Hari ini, nilai kumpulan ini melebihi AS$6 bilion (RM28 bilion),” katanya. “Kami telah mencipta begitu banyak nilai — kami telah membawa masuk pelabur bertaraf dunia. kenapa? Kerana kami mempunyai mesin komersial di sini yang merupakan antara yang terbaik di dunia.”

Khaldoon percaya City adalah jenama bola sepak terkemuka di dunia.

“Kita boleh meneruskan selama setengah jam sekarang dengan saya hanya memberi anda data dari segi perbelanjaan bersih sepanjang musim lalu, perbelanjaan bersih sepanjang tiga tahun lalu, dalam tempoh lima tahun lalu, sepanjang 10 tahun lalu,” katanya .

“Lihat setiap satu daripada mereka dan lihat sahaja ini sebagai fakta dan bandingkan kami dengan pesaing kami dan kemudian orang akan melemparkan kepada kami ‘anda pembelanjaan terbesar’, ‘anda mempunyai skuad terbesar’.

“Saya harap orang ramai boleh berhenti seketika dan bertanya soalan dan mendapatkan fakta dan kemudian memberi komen.” — AFP

Related Post

Leave a Comment