Pengembaraan berakhir, tetapi Eubanks meninggalkan jejaknya di halaman Wimbledon

Donna

LONDON, 13 Julai ― Pengembaraan Wimbledon epik Christopher Eubanks telah ditamatkan pada suku akhir oleh Daniil Medvedev semalam tetapi pemain pertama Amerika itu telah meninggalkan tanda yang tidak dapat dihapuskan pada kejuaraan.

Dengan kemenangan berterbangan seperti bunga api, pemain berusia 27 tahun itu kelihatan bersedia untuk mencontohi hebat Amerika John McEnroe dan mara ke separuh akhir pada penampilan pertamanya.

Akhirnya dia kehabisan peluru dan dibelasah 6-4 1-6 4-6 7-6(4) 6-1 oleh pilihan ketiga, menerima tepukan gemuruh ketika dia keluar dari Gelanggang Satu.

Tetapi tenis serangannya yang mengalir bebas, penuh dengan servis dan voli vintaj, pulangan deras dan servis yang pesat melonjakkan bekas pemain Georgia Tech itu ke dalam hati penonton Court One ― dan juga ke dalam buku rekod.

Eubanks menamatkan larian Wimbledonnya dengan 321 pemenang, mengatasi rekod Andre Agassi yang dicatat pada 1992.

Daripada 1,244 mata yang ditandinginya dalam lima perlawanan di Kelab All England, 26 peratus daripadanya berakhir dengan pemenang Eubanks – seorang tokoh terkemuka kejohanan.

Jumlah acenya yang berjumlah 102, melalui suku akhir, juga mengungguli kejohanan manakala usaha tetapnya untuk menjaringkan gol memberikannya 168 mata dengan kadar kejayaan 68 peratus – angka yang akan menggembirakan mereka yang mendambakan kembali pemain voli.

Tetapi mengetepikan statistik, Eubanks, yang hanya mencecah 100 teratas tahun lepas dan merupakan pengulas tenis sambilan, memikat penonton Wimbledon dengan tenisnya yang mengalir bebas, personaliti yang menarik dan kerana dia bermain dengan senyuman.

Eubanks, yang memenangi kejuaraan ATP pertamanya di Mallorca seminggu sebelum Wimbledon, menewaskan pemain nombor satu Britain, Cameron Norrie dan pilihan kelima Stefanos Tsitsipas dalam perjalanan ke suku itu.

Pendekatan sambil lewanya nampaknya berjaya mengatasi Medvedev sehingga pilihan ketiga dari Rusia itu berjaya dan Eubanks berkata dia akhirnya menyedari apa yang telah dicapainya.

“Saya rasa pagi ini ia agak duduk sedikit selepas saya bangun, baru menyedari bahawa, kawan, saya bersiap sedia untuk bermain suku akhir Grand Slam hari ini. Itu benar-benar hebat,” kata Eubanks kepada pemberita.

“Dua tiga minggu ini telah dipenuhi dengan perkara positif. Saya tidak menang hari ini. Saya kecewa mengenainya. Malang bagi saya. Tetapi saya fikir saya menunjukkan banyak tanda positif yang boleh saya ambil untuk bergerak ke hadapan, jadi saya okay dengan itu.”

Eubanks mencipta 74 kemenangan menakjubkan menentang Medvedev, tetapi juga melakukan 55 kesilapan tanpa paksaan – kaedah menang atau gagal yang menurutnya adalah satu-satunya cara yang dia tahu.

“Ia adalah gaya permainan yang saya ada sejak saya mula bermain tenis di peringkat tinggi, bermula sebagai remaja,” katanya. “Saya agak mengambil gambar saya. Saya tidak apa-apa dengan hidup dan mati dengan kesilapan.”

Eubanks akan naik ke peringkat tertinggi dalam karier 31 dalam ranking dunia selepas eksploitasi Wimbledonnya dan sementara impiannya mungkin berakhir, dia akan membawa pulang perkara positif yang besar.

“Saya fikir ia memberitahu saya bahawa apabila saya berseronok dan bermain sambil lewa, saya seorang pemain tenis yang cukup bagus,” katanya. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment