Pengawal selia AS menyiasat ChatGPT berhubung kandungan buruk

Donna

WASHINGTON, 14 Julai — Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS sedang menyiasat OpenAI untuk menentukan sama ada aplikasi ChatGPTnya yang sangat popular membahayakan pengguna dengan menjana maklumat palsu dan sama ada teknologinya menyalahgunakan data pengguna.

OpenAI yang disokong Microsoft telah dimaklumkan mengenai penyiasatan dalam soal selidik 20 halaman di mana syarikat diminta untuk menerangkan insiden di mana pengguna diperlekehkan secara palsu, dan berkongsi sebarang usaha syarikat untuk memastikan perkara ini tidak berlaku lagi.

Siasatan oleh pengawal selia AS pertama kali dilaporkan oleh The Washington Post.

Keluaran OpenAI bagi ChatGPT pada November lalu mengejutkan dunia kerana ia memaparkan kuasa model bahasa besar (atau LLM), satu bentuk kecerdasan buatan yang dikenali sebagai AI generatif yang boleh menghasilkan kandungan seperti manusia dalam beberapa saat sahaja.

Di tengah-tengah keajaiban pada kapasiti teknologi, laporan datang bahawa model itu juga boleh menghasilkan kandungan yang menyinggung, palsu atau hanya pelik, kadang-kadang dipanggil “halusinasi.”

Pengerusi FTC Lina Khan berucap pada pendengaran jawatankuasa kongres pada hari Rabu, dan walaupun dia tidak menyebut penyiasatan itu, dia memberitahu penggubal undang-undang bahawa agensinya mempunyai kebimbangan mengenai keluaran ChatGPT yang berpotensi menimbulkan fitnah.

“Kami telah mendengar tentang laporan di mana maklumat sensitif orang muncul sebagai tindak balas kepada pertanyaan daripada orang lain,” kata Khan.

“Kami telah mendengar tentang libel, kenyataan fitnah, perkara yang tidak benar yang sedang timbul. Itulah jenis penipuan dan penipuan yang kami bimbang,” tambahnya.

Siasatan FTC tertumpu terutamanya pada bagaimana aspek ini boleh membahayakan pengguna, menurut soal selidik, tetapi juga menyelidiki penggunaan data peribadi OpenAI untuk membina modelnya yang terkemuka di dunia.

GPT-4 syarikat adalah teknologi asas di sebalik ChatGPTnya sendiri serta beberapa program lain daripada syarikat yang membayar yuran kepada OpenAI untuk mengakses modelnya untuk kegunaan mereka sendiri.

Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman berkata dalam tweet bahawa dia kesal dengan berita penyiasatan itu dibocorkan kepada akhbar, yang “tidak membina kepercayaan.”

Dia menambah bahawa “sudah tentu” OpenAI akan bekerjasama dengan FTC dan bahawa “sangat penting bagi kami bahawa teknologi kami selamat dan pro-pengguna, dan kami yakin kami mematuhi undang-undang.”

Siasatan FTC tidak semestinya membawa tindakan lanjut dan pengawal selia boleh menutup kes itu jika ia berpuas hati dengan jawapan syarikat sasaran.

Jika FTC menganggap amalan menyalahi undang-undang atau tidak selamat, ia akan menuntut tindakan pembetulan dan mungkin melancarkan tuntutan mahkamah.

OpenAI dan FTC tidak menjawab permintaan untuk komen. — AFP

Related Post

Leave a Comment