Pengasingan sosial bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan mental, tetapi juga kesihatan tulang

Donna

NEW YORK, 19 Jun — Kesepian menjadi keasyikan utama masyarakat semasa pandemik Covid-19, apabila sekatan dan penjarakan sosial mendorong isu itu menjadi perhatian. Pada masa yang sama, banyak kajian saintifik mengenai subjek telah mewujudkan hubungan antara pengasingan sosial dan kesihatan mental yang semakin merosot, yang memainkan peranan dalam meningkatkan risiko masalah kesihatan fizikal dan kematian. Kajian terbaru malah mendedahkan bahawa pengasingan sosial mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan tulang.

Walaupun krisis kesihatan Covid-19 mendedahkan banyak risiko dan bahaya pengasingan sosial, kajian saintifik baharu kini mendedahkan bahawa kesunyian juga tidak baik untuk kualiti tulang. Penyelidikan yang mengejutkan, untuk mengatakan sekurang-kurangnya, tetapi ia akhirnya boleh membawa kepada memberi perhatian yang lebih kepada kesihatan tulang individu terpencil, khususnya orang tua. Lebih-lebih lagi memandangkan kita masih tidak mengetahui semua kesan kesihatan daripada peningkatan pengasingan sosial yang berpunca daripada pelbagai langkah penutupan dan penjarakan sosial yang diamanatkan sepanjang pandemik Covid-19.

Dibentangkan pada ENDO 2023, mesyuarat tahunan Persatuan Endokrin (15-18 Jun), penyelidikan itu dijalankan oleh saintis di Institut Penyelidikan MaineHealth di Scarborough, Amerika Syarikat. “Penyelidikan klinikal sebelum ini telah menunjukkan bahawa tekanan psikososial, dan gangguan kesihatan mental yang seterusnya, adalah faktor risiko utama untuk osteoporosis dan patah tulang, yang secara tidak seimbang mempengaruhi orang dewasa yang lebih tua. Kesan pengasingan sosial pada tulang, bagaimanapun, belum disiasat secara menyeluruh,” kata Rebecca Mountain, PhD, ketua penyelidik kajian itu, dalam sebuah kenyataan akhbar. Beliau menambah bahawa kesunyian sudah dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah kesihatan semua jenis, serta kadar kematian yang lebih tinggi.

Adakah kesepian tidak baik untuk tulang anda?

Penyelidikan baru ini tidak dijalankan dengan peserta manusia, tetapi dengan tikus dewasa, oleh itu memerlukan kajian lanjut. Para saintis membahagikan tikus kepada dua kategori: mereka yang mengalami pengasingan sosial, bermakna satu tikus dewasa setiap sangkar, dan mereka yang bersekedudukan dalam satu kumpulan – empat tikus setiap sangkar – untuk tempoh empat minggu. Pada akhir kerja mereka, para penyelidik memerhatikan penurunan ketara dalam kualiti tulang, dan khususnya pengurangan ketumpatan mineral tulang, pada tikus jantan yang telah berada dalam keadaan terpencil. Perlu diingatkan bahawa ketumpatan mineral tulang sepadan dengan kuantiti kalsium dan mineral lain yang terkandung dalam tisu tulang, dan dengan itu membantu menentukan kekuatan dan rintangan tulang.

“Secara keseluruhan, data kami mencadangkan bahawa pengasingan sosial mempunyai kesan negatif dramatik pada tulang pada tikus jantan, tetapi ia mungkin beroperasi melalui mekanisme yang berbeza atau dalam jangka masa yang berbeza pada tikus betina. Penyelidikan masa depan diperlukan untuk memahami bagaimana penemuan ini diterjemahkan kepada populasi manusia, “jelas Rebecca Mountain. Kerja selanjutnya juga akan membantu untuk memahami dan menentukan mekanisme kesan ini boleh berlaku — dengan kata lain, bagaimana dan mengapa kesunyian boleh memudaratkan kesihatan tulang.

Penyelidikan sedemikian adalah penting pada masa apabila semua kesan kesihatan pengasingan sosial berkaitan Covid-19 belum diketahui, dengan mengambil kira bahawa wabak itu tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kesunyian yang dialami oleh penduduk di seluruh dunia. “Pengasingan sosial ialah satu bentuk tekanan psikososial yang kuat dan merupakan kebimbangan kesihatan awam yang semakin meningkat, terutamanya dalam kalangan orang dewasa yang lebih tua. Malah sebelum bermulanya pandemik Covid-19, yang telah meningkatkan kelaziman pengasingan dan kesunyian dengan ketara, para penyelidik telah bimbang tentang ‘wabak kesepian’ yang semakin meningkat,” memberi amaran kepada pengarang utama kajian itu. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment