Pengaruh guru Malaysia memohon maaf, mengakui video dia membelek beg pelajar adalah kandungan tajaan

Donna

KUALA LUMPUR, 21 Jun — Seorang guru sekolah warga Malaysia yang juga pencipta kandungan memohon maaf berikutan tersebarnya video dia membelek beg pelajarnya.

Guru itu, Shi Qi juga dikenali sebagai ‘qiwiie’ yang mempunyai lebih sejuta pengikut di TikTok, berada dalam air panas selepas dia menyiarkan video baru-baru ini yang menyebabkan pengguna media sosial ib mengecamnya kerana melanggar privasi pelajar.

Berikutan kemarahan dalam talian, Shi Qi telah menurunkan bukan sahaja video itu, tetapi kebanyakan kandungannya yang melibatkan pelajar di media sosial juga.

Dia menghantar permohonan maaf rasmi melalui media sosial, mengakui bahawa video itu adalah kandungan yang ditaja.

“Saya ingin memohon maaf kepada ibu bapa dan individu yang tersinggung dengan video yang saya siarkan baru-baru ini. Saya benar-benar kesal.

“Video itu adalah kandungan tajaan. Ia dirakam semasa waktu rehat dan saya meletakkan gummies ke dalam beg sebelum penggambaran. Saya membelek beg pelajar itu, mengeluarkan sebiji bergetah dan memakannya.

“Tiada pelajar dalam video ini, tidak seperti video terbaru saya yang lain di mana kebenaran ibu bapa diminta dan diberikan, saya tidak meminta kebenaran sebelum membuka beg kerana ia digunakan sebagai prop. Ini adalah kesilapan dan kesalahan saya, yang amat saya kesali,” tulisnya dalam nota permohonan maaf.

Shi Qi menambah bahawa dia telah menurunkan video itu 20 minit selepas ia disiarkan, bagaimanapun, beberapa salinannya telah dibuat pusingan di media sosial.

Berikutan permohonan maafnya, beberapa pengikut di bahagian komen TikToknya dilihat bersetuju bahawa perlu ada garis antara penciptaan kandungan dan pengajaran manakala yang lain menunjukkan sokongan mereka kepada influencer.

Awani sebelum ini melaporkan video itu mendapat perhatian Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek yang berkata Kementerian sedang meneliti perkara itu dan akan mengambil sebarang tindakan sebaik laporan rasmi dikemukakan.

Tags

Related Post

Leave a Comment