Penganjur Sukan Olimpik Paris melihat ‘sukar’ tahun hadapan

Donna

PARIS, 19 Julai — Ketua penganjur Sukan Olimpik Paris Tony Estanguet semalam mengakui bahawa 12 bulan lagi sebelum majlis perasmian akan menjadi “sukar”.

Estanguet berkata walaupun tidak ada keperluan untuk membunyikan penggera mengenai isu utama pengangkutan dan keselamatan, walaupun beberapa hari rusuhan dan rompakan yang menggegarkan Perancis bulan ini.

“Kami tahu bahawa tahun lepas akan menjadi penentu, ia tidak akan mudah… ia akan menjadi tahun yang gila, tahun yang sukar.

“Tetapi kami perlu bertenang,” katanya pada sidang akhbar di Paris ketika tarikh satu tahun – tarikh 26 Julai semakin hampir.

Di sebalik keganasan yang berlaku di Perancis selepas seorang remaja berusia 17 tahun ditembak mati oleh polis di perhentian lalu lintas, Estanguet berkata isu keselamatan sudah siap.

Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa Thomas Bach berkata pada hari Selasa dia pasti Sukan Olimpik Paris akan berlangsung “dalam persekitaran yang aman”, walaupun banyak masalah berlaku di beberapa bahagian ibu kota Perancis di mana acara Sukan akan berlangsung tahun depan.

Bach memberitahu pemberita dalam meja bulat media bahawa IOC bersimpati dengan mereka yang terjejas oleh keganasan,

“Pada masa yang sama, kita boleh ambil perhatian bahawa rusuhan ini tidak ada kaitan dengan Sukan Olimpik dalam apa-apa aspek,” katanya.

“Kami dapat merasakan sokongan besar rakyat Perancis untuk Sukan Olimpik ini. Jadi kami sangat yakin bahawa Sukan boleh dan akan berlaku dalam persekitaran yang aman,” tambah Bach.

Di Paris, Estanguet berkata isu pengangkutan, yang sering diberi amaran oleh badan pemerhati perbelanjaan negara Perancis adalah kebimbangan, “menuju ke arah yang betul”.

Kontrak untuk pengangkutan bas untuk pesaing dan pegawai bertauliah telah diperuntukkan, sebagai contoh.

“Itu memberi saya banyak kepuasan, walaupun kita masih mempunyai banyak kerja di hadapan kita,” katanya.

Estanguet berkata dua fasa pertama penjualan tiket – kadangkala dikritik kerana harga yang mencecah hampir 700 euro (RM3,569) untuk sesi olahraga – telah menghasilkan satu bilion euro daripada sasaran 1.4 bilion euro.

Jawatankuasa penganjur gempar bulan lalu apabila polis menyerbu pejabat dan rumah dua pegawainya, Ketua Pegawai Eksekutif Etienne Thobois dan Edouard Donnelly, pengarah eksekutif operasi.

Pendakwa raya sedang menyiasat kontrak yang diberikan untuk Sukan tersebut dan potensi konflik kepentingan.

Estanguet berkata dia “tiada maklumat baharu” dan bahawa dia dan rakan sekerjanya terus bekerjasama dengan penyiasat.

Sukan Olimpik Paris dibuka pada 26 Julai 2024 dan berlangsung sehingga 11 Ogos diikuti Sukan Paralimpik dari 28 Ogos hingga 8 September. — AFP

Related Post

Leave a Comment