Pengalaman makan di luar telah berubah secara kekal oleh wabak itu

Donna

PARIS, 27 Jun — Pandemik Covid-19 sudah lama berlalu, tetapi terdapat beberapa kesan berpanjangan di banyak kawasan, termasuk dalam tabiat makan kita. Makan di luar telah membelok.

Walaupun pelanggan sedang menuju semula ke restoran di AS, dengan 55 peratus pengguna menunjukkan bahawa mereka keluar lebih banyak atau lebih daripada sebelum wabak; mereka telah menerima tabiat tertentu yang diperoleh sepanjang krisis kesihatan, bermula dengan pengalaman penyumberan luar yang terkandung dalam penghantaran dan bawa pulang.

Lebih tiga tahun selepas bermulanya pandemik Covid-19, kami tidak lupa betapa bersemangatnya kami untuk kembali makan di restoran, simbol utama di antara semua perniagaan yang terpaksa menutup pintu mereka untuk melawan penyebaran virus. . Jadi tidak hairanlah pengguna berminat untuk menempah meja.

Contohnya di Perancis, 2022 — dianggap tahun penuh pertama selepas Covid-19 — menyaksikan peningkatan mendadak dalam aktiviti. Dengan menggabungkan semua saluran, jualan restoran meningkat 13.5 peratus untuk tahun itu berbanding 2019, menurut Gira Conseil, walaupun konteks inflasi telah menjejaskan belanjawan pengguna (dan semangat).

Walau bagaimanapun, penutupan tempoh lalu ini adalah pengalaman yang mendorong pengguna untuk berfikir tentang makan di luar secara berbeza.

Dalam erti kata lain, pelanggan belum beralih sepenuhnya, atas sebab mudah bahawa mereka telah menyepadukan tabiat baharu yang muncul semasa wabak. Ini adalah salah satu kesimpulan kajian Deloitte yang meluas yang dijalankan di Amerika Syarikat.

Contoh yang paling konkrit ialah memesan makanan. Keperluan untuk penghantaran tanpa sentuh masih diingini oleh ramai pengguna. Sementara itu, 40 peratus pelanggan mengatakan mereka lebih suka memesan melalui aplikasi atau laman web restoran berbanding 13 peratus untuk aplikasi pihak ketiga.

Walau bagaimanapun, pelbagai bentuk bawaan baharu yang dicipta oleh perkembangan teknologi digital dalam pengalaman restoran mengekalkan daya tarikan yang ketara, seperti konsep “dapur hantu,” yang tidak mempunyai ruang untuk mengehos pelanggan tetapi dikhususkan secara eksklusif untuk penghantaran dan bawa pulang.

Walaupun ramai dalam industri telah mengecam model perniagaan ini sebagai ancaman kepada restoran bebas, konsep itu tidak mungkin akan pupus dalam masa terdekat dengan 52 peratus responden mengatakan mereka akan memesan dari alamat sedemikian.

Tetapi walaupun pengguna mungkin bersedia untuk melepaskan pengalaman menjamu selera yang melibatkan pelayan dan menu kertas, itu tidak bermakna mereka tidak mempunyai harapan yang tinggi untuk makanan tersebut.

Pelanggan tidak bersedia untuk mengorbankan kualiti demi kemudahan dengan 60 peratus daripada mereka yang disoal berkata mereka tidak akan menerima kualiti yang lebih rendah apabila ia datang kepada makanan pesanan bawa pulang mereka.

Penemuan yang perlu diambil perhatian oleh perniagaan sejak kira-kira 69 peratus pengguna memesan makanan untuk dibawa pulang atau dihantar sama seperti yang mereka lakukan semasa wabak, atau lebih.

Sudah tentu dengan inflasi yang menyusuli wabak itu, harga telah menjadi pertimbangan yang lebih penting ketika menjamu selera. Kira-kira 37 peratus tetamu yang menjamu selera akan menghargai pilihan yang lebih murah sebagai tambahan kepada promosi atau diskaun. Perkadaran yang hampir sama (40 peratus) pelanggan bawa pulang menyatakan hasrat yang sama.

Di Perancis, perubahan dalam tingkah laku pelanggan restoran tidak terhad kepada penyepaduan perkhidmatan penghantaran sebagai cara penggunaan baharu.

Menurut Gira Conseil, orang Perancis pergi ke restoran secara lebih spontan, dan semakin memilih restoran untuk masakan atau hasil berkualiti berbanding chefnya. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment