Penemuan bedak muka mendorong penyelidik menemui jantina manusia prasejarah Nenggiri yang ditemui di Kelantan

Donna

GUA MUSANG, 24 Julai — Rangka manusia berusia 14,000 tahun yang ditemui ahli arkeologi tujuh bulan lalu di Gua Keledung Kecil di Lembah Nenggiri di sini berkemungkinan rangka betina berdasarkan penemuan hematit di dalam kubur.

Mineral itu mempunyai serbuk kemerahan yang dipercayai oleh penyelidik digunakan sebagai bedak muka semasa zaman pra-Neolitik.

Orang gua purba juga menggunakan hematit sebagai alat untuk melukis atau menconteng di dinding tempat tinggal gua mereka dan menguburkannya dengan orang mati juga.

Sepasukan penyelidik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) diketuai Prof Madya Zuliskandar Ramli telah menjalankan kerja-kerja penggalian di Lembah Nenggeri sejak September tahun lalu.

Penggalian itu, inisiatif Tenaga Nasional Bhd, meliputi sebahagian tapak untuk projek empangan hidroelektrik Nenggiri bernilai RM5 bilion akan datang dan ia dijalankan untuk menyelamatkan beberapa gua purba di Lembah Nenggiri yang kaya dengan khazanah arkeologi sebelum ditenggelami sepenuhnya apabila stesen janakuasa hidroelektrik Nenggiri dibawa ke sungai menjelang pertengahan 2027.

Sebanyak 14 gua terlibat dalam penggalian itu dan ia termasuk Gua Cha, Gua Chawan, Gua Kecil (Batu Tambah), Gua Lubang Kelawar (Batu Tambah), Gua Keledung, Gua Rahmat, Gua Gemalah dan Gua Kelew.

Merumuskan penemuan tulang belakang pasukannya di tapak itu, Zuliskandar memberitahu Bernama: “Kami, sebenarnya, menemui banyak kepingan hematit bersama-sama dengan rangka (berusia 14,000 tahun). Terdapat sekeping hematit di tangan kiri dan ini menunjukkan si mati, semasa hidup, mempunyai kepakaran dalam menggunakan hematit sebagai alat solekan atau sebagai upacara pengebumian.

Beliau berkata, pasukan penggalian turut menemui dua keping kristal jernih di kawasan mata, sambil menambah bahawa mineral berharga itu diletakkan di mata si mati berkemungkinan sebagai sebahagian daripada upacara pengebumian manusia prasejarah.

“Orang Asli juga mengamalkan tradisi yang sama… mereka meletakkan batu di mata arwah dan dari segi falsafahnya, mata arwah akan bertukar menjadi batu di dalam kubur. Kristal juga jenis batu, jadi boleh juga diletakkan di bahagian mata,” kata Zuliskandar, yang merupakan felo kanan di Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM.

Untuk rekod, Bernama berada di tapak penggalian di Gua Keledung Kecil, Lembah Nenggiri, baru-baru ini untuk membuat liputan eksklusif penemuan pasukan UKM.

Tidak mudah untuk mengeluarkan rangka

Tambah Zuliskandar, pasukan penggalian UKM — dibantu oleh Khairil Amri Abdul Ghani yang merupakan penolong kanan muzium di Bahagian Arkeologi Jabatan Warisan Negara (JWN) dan Abdul Ghafar Abdul Ghani, pembantu operasi pemuliharaan di JWN — terpaksa mengambil langkah berhati-hati semasa mengeluarkan rangka manusia dari tapak perkuburan di dalam sebuah gua.

Manusia prasejarah Nenggiri dipercayai lebih tua daripada Lelaki Perak, julukan yang diberikan kepada rangka manusia yang dipercayai wujud 10,000 hingga 11,000 tahun dahulu dan ditemui di daerah Lembah Lenggong di Hulu Perak pada 1991.

Zuliskandar berkata, proses penyingkiran mengambil masa kira-kira dua hari memandangkan rangka itu telah pun terdedah kepada udara selama tujuh bulan. Selain itu, tanahnya lembap dan bahagian dalam rangkanya ditutup dengan lapisan tanah yang menyukarkan untuk mengeluarkan mayat.

Langit mendung dan cuaca basah memburukkan lagi keadaan pasukan apabila gua menjadi lebih gelap, sekali gus mengehadkan penglihatan mereka.

“Memandangkan rangka ini adalah rangka manusia prasejarah, kita perlu menjalankan kerja pemuliharaan dengan teliti dengan bantuan pakar dari Jabatan Warisan Negara.

“Untuk mengelakkan sebarang kerosakan, ia (kerja pemuliharaan) tidak boleh dilakukan secara tergesa-gesa… kita tidak mahu retak atau patah tulang,” katanya sambil menambah pada bahagian pertama proses pemuliharaan, pasukan UKM dan JWN berjaya mengasingkan tulang anggota atas dan bawah dari batang tubuh, satu demi satu.

Menariknya, pasukan itu berjaya mengekalkan bahagian atas rangka – pelvis, rusuk dan tengkorak – utuh dan bukannya memisahkan bahagian.

Di tapak penggalian, sisa rangka dibersihkan menggunakan teknik “dry cleaning” di mana lidi buluh dan berus kecil digunakan untuk membuang kotoran dan zarah lain. Proses ini perlu dijalankan dengan penuh berhati-hati terutamanya apabila mengendalikan bahagian tulang yang sangat rapuh.

Khairil Amri yang bekerja dalam bidang arkeologi sejak 1999 berkata, teknik cucian kering digunakan untuk membuang tanah yang melekat pada tulang yang disifatkan sangat rapuh. Pelbagai teknik lain turut diaplikasikan dalam proses pemuliharaan.

kepakaran UKM

Pada 13 Julai lalu, jenazah manusia prasejarah Lembah Nenggiri telah dibawa ke Fakulti Perubatan UKM, 300 kilometer jauhnya di Kuala Lumpur, untuk melanjutkan pelajaran.

Bagi memastikan ia tidak rosak dalam perjalanan ke ibu negara, kenderaan mengangkut rangka itu dipandu sendiri oleh Khairil Amri yang memandu pada kelajuan perlahan dan stabil iaitu 60 kilometer sejam.

Tiba di UKM kira-kira tujuh jam kemudian, rangka itu dibawa ke Jabatan Anatomi untuk menilai tahap kesihatan dan kepadatan tulangnya.

Rangka itu sedang dikaji di bawah projek ‘Kualiti Tulang Manusia Prasejarah di Semenanjung Tanah Melayu’ oleh sepasukan penyelidik Jabatan Anatomi dan Jabatan Farmakologi UKM diketuai Prof Ima Nirwana Soelaiman.

“Secara kasar daripada apa yang kita lihat, rangka manusia ini mempunyai tulang femur (paha) yang agak besar dan kelihatan tegap… kita boleh andaikan orang itu sihat semasa hidup,” kata Ima Nirwana.

“Bagaimanapun, analisis yang lebih terperinci perlu dilakukan untuk mengesahkan andaian kami.”

Tugas pertama pasukan penyelidik adalah untuk membersihkan rangka dengan teliti. Untuk ini, kaedah rendaman air suling digunakan untuk melembutkan mana-mana tanah keras yang melekat pada tulang yang tidak dapat ditanggalkan lebih awal oleh lidi dan berus kecil. Selepas itu, tulang akan dibiarkan kering sepenuhnya pada suhu bilik antara 18 dan 22 darjah Celsius, satu proses yang akan mengambil masa satu hingga dua bulan untuk diselesaikan.

Proses pengeringan perlu dilakukan di dalam bilik tanpa cahaya dan lembapan bagi mengelakkan pertumbuhan mikroorganisma seperti kulat yang akan menyebabkan tulang cepat reput, menurut pensyarah Jabatan Anatomi UKM Prof Madya Elvy Suhana Mohd Ramli.

Dia berkata tulang boleh bertahan lama jika dijaga dengan baik.

“Tulang mesti dibersihkan daripada semua habuk supaya tidak rosak atau rapuh. Dengan cara ini, tulang boleh bertahan selama beberapa dekad atau selama-lamanya,” tambahnya.

Setelah tulang manusia prasejarah Nenggiri dibersihkan dan dikeringkan dengan teliti, penyelidik akan memulakan proses seterusnya, iaitu menganalisis struktur dalaman tulang menggunakan tomografi pengiraan mikro (micro-CT) untuk menentukan bentuk dan ketumpatan dalamannya. Ini akan mengambil masa kira-kira dua minggu untuk diselesaikan.

Imej dua dimensi (2D) yang diperoleh daripada pengimbasan mikro-CT akan dibina menjadi imej 3D menggunakan perisian komputer khas. Perisian ini juga akan menyediakan ukuran kuantitatif yang berkaitan dengan ketebalan dalaman tulang dan trabekula. Proses ini, bagaimanapun, adalah rumit dan dijangka mengambil masa dua hingga tiga bulan.

“Penemuan daripada imbasan akan memberi kita gambaran tentang kesihatan tulang dan ketumpatan struktur dalaman serta membandingkan ciri biologi manusia prasejarah dengan manusia moden. Kami menjangkakan tulang (prasejarah) ini lebih kuat daripada manusia moden kerana manusia ketika itu lebih aktif secara fizikal kerana terpaksa memburu haiwan,” jelas Ima Nirwana.

Dapatan kajian mereka akan digunakan untuk membina pangkalan data khas mengenai ciri-ciri biologi tulang manusia prasejarah. Pangkalan data ini juga akan menyediakan maklumat terperinci tentang kehidupan manusia semasa era pra-Neolitik dan menjadi sumber rujukan kepada penyelidik di seluruh dunia.

Elvy Suhana menambah sebaik penyelidikan mereka selesai, rangka manusia prasejarah Nenggiri akan diserahkan kepada JWN untuk tujuan pemuliharaan. — Bernama

Tags

Related Post

Leave a Comment