Penduduk Tokyo mendapat keselesaan dalam alpaka yang gebu dan berjalan-jalan

Donna

TOKYO, 22 Jun — Jalan-jalan awal pagi yang sunyi di satu kawasan kejiranan pusat bandar Tokyo dipecahkan oleh pelari, ibu bapa dengan anak-anak dalam kereta sorong — dan sepasang alpaka, keluar untuk berjalan kaki mengikut perlembagaan harian mereka.

Dengan petunjuk yang dipegang oleh penjaga mereka, Akane dan Satsuki menyusuri jalan-jalan melepasi kedai dan kuil, menanam rumput di taman poket dan berkongsi lintasan dengan pejalan kaki sekali-sekala sebelum pulang ke rumah mereka di zoo haiwan peliharaan tertutup, “Alpaca Land”.

Selepas satu pusingan memberus dan menyikat, penduduk asli Amerika Selatan yang berbulu itu bersedia untuk hari mereka: menghabiskan masa dengan pelawat yang membayar ¥1,000 (RM33) selama 30 minit membelai mereka, memeluk mereka dan membenamkan muka ke dalam bulu bulu mereka.

“Alpaca itu sangat gebu sehingga apabila saya meletakkan muka saya di belakangnya, bulunya menutupi separuh muka saya dan ia sangat comel,” kata pengunjung Nana Ide.

Pengurus Shinya Ide (tiada hubungan) berkata rahsia daya tarikan anak alpaca berusia lima tahun itu ialah memandang mereka menenangkan, dan membelai mereka lebih menenangkan.

“Alpacas secara semula jadi haiwan yang sangat gementar dan pemalu, jadi apabila orang mendekati mereka, mereka mungkin meludah atau melarikan diri, menjadikan mereka haiwan sukar untuk berinteraksi,” tambahnya.

“Tetapi kedua-dua mereka terlatih dan mempunyai personaliti yang santai, jadi mereka sudah biasa dengan orang sekarang dan berinteraksi dengan baik.” — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment