Pendaki gunung Pakistan berlumba saingan, memburu dana untuk mengejar rekod puncak

Donna

ISLAMABAD, 15 Julai — Pendaki gunung Pakistan, Shehroze Kashif berdepan suhu bawah sifar dan angin kencang dalam perlumbaannya untuk mendaki puncak tertinggi dunia, tetapi cabaran terbesarnya ialah mencari wang.

Kashif, 21, menyasarkan tahun ini untuk menjadi orang termuda mendaki setiap puncak melebihi 8,000 meter, semuanya di Asia, dengan lima di Pakistan.

Kemuncak Everest mengembalikannya sekitar AS$60,000 (RM271,560), dan mendaki kesemua 14 “puncak super” boleh menelan kos ratusan ribu dolar — dana yang amat sukar diperoleh di negara yang dilanda krisis ekonomi.

“Ayah saya menjual kereta saya dan sebidang tanah… begitulah cara saya melakukan Everest,” kata Kashif kepada AFP dari rumahnya di Lahore, bandar subtropika, altitud rendah tempat dia dilahirkan.

Hanya sekitar 50 orang dipercayai telah mendaki kesemua 14 puncak super, yang paling muda ialah Mingma Gyabu “David” Sherpa dari Nepal, yang mendaki kesemuanya pada usia 30 tahun.

Untuk memecahkan rekod ini, Kashif masih mempunyai tiga gunung untuk ditakluki: Shishapangma China, dan Cho Oyu dan Manaslu di Nepal, terpaksa mendaki semula gunung itu selepas sidang kemuncak baharu yang lebih tinggi diiktiraf secara rasmi pada 2021.

Yang menarik perhatian Kashif ialah Adriana Brownlee, seorang pendaki gunung British-Sepanyol berusia 22 tahun yang juga berlumba-lumba untuk menjadi yang termuda untuk mendaki kesemua lapan ribu orang.

Kashif menyifatkan Brownlee — wanita termuda mendaki puncak kedua tertinggi di dunia, K2 — sebagai “berkongsi peringkat yang sama”.

Tetapi tidak seperti Brownlee, yang telah mendaki 10 lapan ribu orang, Kashif tidak mempunyai tajaan antarabangsa dan berkata dia malah bergelut untuk mendapatkan penyokong di Pakistan.

Brownlee juga perlu kembali ke puncak Manaslu, dalam percubaan ketiganya untuk mendaki puncak sejak pertama kali mendakinya.

“Saya rasa dia sedang menunggu saya (untuk melakukannya) sebenarnya,” kata Kashif sambil ketawa.

Mengumpul rekod

Kashif mula berminat untuk mendaki pada usia 11 tahun, apabila kebanyakan lelaki Pakistan seusianya sedang membina kemahiran kriket mereka.

Sebaliknya, dia mendaki puncak Himalaya setinggi 3,885 meter Makra di utara Pakistan.

Dia telah mengumpulkan beberapa rekod sejak itu, dengan hampir tidak cukup ruang dalam bio Twitternya untuk menyenaraikan semuanya.

Kashif adalah orang termuda mendaki K2 dan paling muda mendaki kedua-dua dua gunung tertinggi di dunia.

Dia juga yang paling muda mendaki Puncak Broad Pakistan, gunung ke-12 tertinggi di dunia dan lapan ribu pertamanya — satu kejayaan yang menjadikannya sebagai “Broad Boy”.

“Ia bukan sekadar mendaki gunung. Ia mengenai tenaga yang anda serap dari pergunungan,” kata Kashif.

“Setiap gunung mempunyai daya tarikan tersendiri. Auranya sendiri… bahaya dan pengembaraan dan kebahagiaan.”

Kematian skirting

Dengan plak peringatan menghiasi bukit lapan ribu orang, Kashif sedar akan risiko mengejarnya.

“Mereka ini berada di sini dengan potensi yang sama, semangat yang sama, semangat yang sama, keazaman yang sama dan toleransi yang sama (seperti saya),” katanya.

Pendakian paling berbahaya Kashif ialah mendaki puncak kesembilan tertinggi di dunia, Nanga Parbat, pada Julai 2022.

Dia dan rakan pendakinya Fazal Ali tersesat dalam cuaca buruk selepas mendaki, dan tidak lama kemudian kehabisan oksigen, makanan dan air.

“Saya mula berhalusinasi,” kata Kashif. “Kepala saya bekerja (tetapi) seluruh badan saya benar-benar kebas.”

Apabila Kashif tersedar dari rehat, dia terkejut kerana masih hidup, dan bertekad untuk bertahan. Selepas enam jam trekking, pasangan itu berjaya sampai ke salah satu kem asas gunung itu.

“Perkara yang paling saya takuti (ialah) saya tidak mahu mati tanpa mengetahui kemampuan badan saya.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment