Pencipta bateri litium yang memenangi Nobel John Goodenough meninggal dunia pada usia 100 tahun

Donna

WASHINGTON, 27 Jun — John Goodenough, yang berkongsi Hadiah Nobel dalam Kimia 2019 kerana membangunkan bateri litium-ion yang merevolusikan kehidupan moden, telah meninggal dunia pada usia 100 tahun, Universiti Texas mengumumkan.

Goodenough meninggal dunia pada hari Ahad, kata universiti itu, tempat dia bekerja sebagai profesor kejuruteraan.

Sumbangan saintis AS kepada pembangunan bateri litium-ion membuka jalan kepada telefon pintar dan masyarakat bebas bahan api fosil.

“Warisan John sebagai seorang saintis yang cemerlang tidak dapat diukur – penemuannya meningkatkan kehidupan berbilion-bilion orang di seluruh dunia,” kata Jay Hartzell, presiden Universiti Texas di Austin, dalam kenyataan itu.

“Beliau adalah pemimpin dalam penyelidikan saintifik yang canggih sepanjang beberapa dekad kerjayanya.”

Pada tahun 1986, pada usia 64 tahun, Goodenough menyertai Universiti Texas di mana beliau berkhidmat sebagai ahli fakulti di Sekolah Kejuruteraan Cockrell selama 37 tahun.

“Dunia telah kehilangan minda yang luar biasa dan semangat pemurah. Dia akan benar-benar dirindui dalam kalangan komuniti saintifik dan kejuruteraan, tetapi dia meninggalkan legasi berkekalan yang akan memberi inspirasi kepada generasi inovator dan penyelidik masa depan,” kata Sharon Wood, provost dari University of Texas.

Goodenough menjadi orang tertua memenangi Hadiah Nobel apabila pada usia 97 tahun dia berkongsi anugerah kimia 2019 dengan Stanley Whittingham dari Britain dan Akira Yoshino dari Jepun untuk penciptaan bateri lithium-ion.

Mencari sumber kuasa alternatif semasa krisis minyak pada tahun 1970-an, Whittingham menemui cara untuk memanfaatkan tenaga berpotensi dalam litium, logam yang sangat ringan ia terapung di atas air.

Bagaimanapun, bateri yang dibinanya terlalu tidak stabil untuk digunakan.

Goodenough dibina di atas prototaip Whittingham, menggantikan sebatian logam yang berbeza dan menggandakan tenaga potensi bateri kepada empat volt.

Ini membuka jalan untuk bateri yang jauh lebih berkuasa dan tahan lama pada masa hadapan.

Pada tahun 1985, Yoshino sebaliknya menggunakan bahan berasaskan karbon yang menyimpan ion litium, akhirnya menjadikan bateri berdaya maju secara komersial.

Kemuncak penyelidikan trio menghasilkan bateri yang paling berkuasa, ringan dan boleh dicas semula yang pernah dilihat.

‘Dunia yang boleh dicas semula’

“Mereka mencipta dunia yang boleh dicas semula,” kata Akademi Sains Diraja Sweden, yang menganugerahkan anugerah itu, pada masa itu.

“Bateri litium telah merevolusikan kehidupan kita sejak ia mula-mula memasuki pasaran pada tahun 1991,” dan merupakan “manfaat terbesar kepada manusia”.

Kerja mereka banyak meningkatkan mobiliti manusia, dan membenarkan berjuta-juta negara membangun mengakses maklumat dan perkhidmatan dalam talian hanya dengan telefon mudah alih.

Bateri litium-ion juga telah mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil yang memanaskan planet, terutamanya dalam kereta elektrik.

Apabila menerima berita tentang Nobelnya, Goodenough melahirkan rasa bangga dengan kesan kerjanya di seluruh dunia.

“Saya amat gembira kerana penemuan saya telah dapat membantu komunikasi melalui dunia,” katanya.

“Kita perlu membina hubungan, bukan peperangan. Saya gembira jika orang menggunakan ini untuk kebaikan, bukan kejahatan.”

Dilahirkan pada tahun 1922 di Jerman, Goodenough dibesarkan di Amerika Syarikat dan memperoleh ijazah sarjana muda dalam matematik dari Universiti Yale.

Selepas berkhidmat sebagai ahli meteorologi di Tentera AS semasa Perang Dunia II, Goodenough memperoleh ijazah sarjana dan PhD dalam fizik di Universiti Chicago pada 1952, menurut kenyataan Universiti Texas.

Dari tahun 1952, beliau bekerja di Makmal Lincoln Institut Teknologi Massachusetts selama 24 tahun dan meletakkan asas untuk pembangunan memori akses rawak komputer (RAM).

Goodenough adalah ketua makmal kimia tak organik di Universiti Oxford apabila dia membuat penemuan bateri litium-ionnya.

Pada tahun 1986, dia menyertai Universiti Texas di mana dia terkenal dengan “ketawa yang cepat cerdas dan menular.”

Dia masih mula bekerja dengan baik pada usia 90-an, kata universiti itu.

Goodenough dan isterinya Irene telah berkahwin selama 70 tahun, sehingga kematiannya pada 2016. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment