Pencinta Pakistan, India menentang semua untuk bersama

Donna

RABŪPURA (India), 14 Julai — Sepasang kekasih daripada musuh ketat India dan Pakistan, yang bertemu dalam ruang sembang permainan sebelum menyelinap merentasi sempadan untuk bersama, berkata keghairahan mereka mengatasi persaingan negara atau ketakutan terhadap tindak balas agama.

Sachin Meena, 22, seorang pembantu kedai India yang belum berkahwin dan seorang Hindu, berhubung dengan Seema Haider, 27 tahun, seorang ibu Pakistan yang berkahwin empat dan seorang Muslim, bermain permainan menembak dalam talian PUBG semasa pandemik coronavirus pada tahun 2020.

“Kami menjadi kawan dan persahabatan kami bertukar kepada cinta dan sembang kami menjadi lebih lama — setiap pagi dan malam — sebelum kami akhirnya memutuskan untuk bertemu,” kata Seema, bercakap kepada AFP dari halaman sempit rumah keluarga dua bilik Sachin, di mana dia sekarang nyawa.

Seema, yang meninggalkan Pakistan dan suaminya bersama empat anaknya dengan menyeludup dirinya ke India melalui Nepal pada Mei – yang mana pasangan itu ditangkap kemudian diselamatkan minggu lalu – berkata dia telah berkahwin dengan Sachin dan mengambil namanya.

“Saya memeluk agama Hindu,” katanya, duduk di sebelah Sachin di kampung Rabupura, kira-kira 55 kilometer (35 batu) dari New Delhi.

“Saya lebih rela mati daripada kembali atau meninggalkan Sachin”.

Sedang pasangan kekasih telah menemui satu sama lain, pahit sejarah bangsa masing-masing.

India dan Pakistan, kedua-dua negara bersenjata nuklear, telah bertempur dalam tiga peperangan sejak diukir keluar dari benua kecil itu pada 1947.

Masing-masing memecat pesuruhjaya tinggi satu sama lain pada 2019, dan hubungan diplomatik, kebudayaan, perniagaan dan sukan dua hala adalah sangat terhad.

Polis India menegaskan bahawa Seema tinggal jangka panjang adalah mustahil.

“Saya meminta kerajaan India memberikan saya kewarganegaraan”, Seema merayu, dengan tudung merah menutupi rambutnya dan empat anaknya yang masih kecil bermain berdekatan.

‘Ditakdirkan’

Murtad dianggap boleh dihukum mati dalam beberapa tafsiran Islam. Seema berkata dia telah menerima ancaman dalam talian dan menegaskan pasangan itu akan “hidup dan mati bersama”.

Pengisytiharan Seema mengenai “cinta abadi” untuk Sachin dan janji untuk hanya kembali ke Pakistan “sebagai wanita mati” apabila mereka dipaparkan dalam perbahasan TV India yang riuh rendah minggu ini menarik sorakan daripada orang ramai yang duduk di sekeliling mereka.

Seema berkata dia mula-mula tertarik dengan kemahiran permainan Sachin.

Tiga tahun kemudian, pasangan itu bertemu secara peribadi pada Mac di Nepal.

Dia yakin akan meninggalkan suami Pakistan yang “kasar” – tuduhan yang dinafikannya – selepas pertemuan pertama.

Pasangan itu berkata, perancangan rapi mengambil masa berbulan-bulan dengan bantuan daripada video YouTube tentang cara memasuki India melalui Nepal. Pada bulan Mei, dia berjaya.

“Sangat sukar untuk melakukan perjalanan dari Pakistan ke India,” katanya. “Saya percaya bahawa dengan cinta Tuhan, kita ditakdirkan untuk bertemu”.

Keluarga Sachin hanya mengetahui kewujudannya apabila dia menyewa apartmen berdekatan dengannya.

“Terdapat sedikit tentangan, tetapi bapa saya dan semua orang menerima kami. Mereka gembira untuk kami,” kata Sachin. “Saya akan lakukan segala-galanya untuk mereka.”

Polis India mendapat tahu selepas mereka cuba untuk berkahwin di mahkamah tempatan.

‘Masih keluarga saya’

Suami Seema yang terasing, Ghulam Haider, meninggalkan pekerjaannya sebagai buruh dan pemandu beca untuk mencari lebih banyak wang untuk keluarganya di Arab Saudi.

Haider, yang mengatakan dia tidak pernah mendengarnya PUBGmahu keluarganya kembali.

“Saya bersungguh-sungguh merayu kepada pihak berkuasa India dan Pakistan untuk membawa isteri dan anak-anak saya kembali kepada saya,” kata Ghulam Haider kepada AFP melalui telefon dari Arab Saudi.

Haider berkata pasangan itu, daripada suku Baloch berbeza, mempunyai kisah cinta mereka sendiri yang mencabar.

Dilarang oleh keluarga mereka berkahwin, mereka melarikan diri untuk terikat — satu pantang larang di Pakistan yang kadangkala boleh membawa kepada apa yang dipanggil pembunuhan demi kehormatan.

“Kemudian, seorang jirga (majlis orang tua) telah dipanggil untuk menyelesaikan perkara itu dan denda satu juta rupee (sekitar AS$3,640) telah ditampar ke atas saya,” katanya.

“Saya jauh dari rumah saya, dari keluarga saya, dan ia sangat menyakitkan bagi saya kerana kami berkahwin kerana cinta.”

‘Dia sudah dewasa’

Di India, pasangan itu telah menerima sambutan ramai. Orang ramai dari kampung berhampiran telah melawat mereka sejak penahanan mereka menjadi tajuk utama negara.

“Kami mengambil swafoto,” kata Rakesh Chand, 37, yang memandu selama sejam untuk mengucapkan tahniah, salah seorang daripada berpuluh-puluh yang berbaris untuk menyambut mereka.

“Sachin sangat gembira, malah keluarganya telah menerima mereka, jadi kerajaan mesti memastikan dia tidak dipaksa pergi.”

Tetapi di jalan-jalan berhampiran rumah lamanya di Pakistan, kampung Dhani Bakhsh di timur Karachi, berita itu tidak dialu-alukan.

Walaupun orang ramai tahu tentang kisah Seema, hanya sedikit yang sanggup bercakap tentang kejadian itu secara terbuka — walaupun mereka bergosip dalam kumpulan kecil di sudut jalan.

“Mari kita lupakan dia, kerana dia telah pergi dan dia sudah dewasa,” kata sepupu Haider, Zafarullah Bugti, menyalahkan PUBG kerana mengubah Seema menjadi “psiko”.

Seema sendiri tidak bertaubat, memanggil Sachin sebagai “cinta dalam hidupnya” dan menegaskan dia akan mendedikasikan dirinya kepada keluarganya.

“Anak-anak saya akan mendapat semua kasih sayang, penjagaan dan perhatian di sini,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment