Pencabar Twitter Threads berjuang untuk daya tarikan

Donna

SAN FRANCISCO, 23 Julai — Selepas beberapa hari pertama yang sangat berjaya, populariti Threads telah merosot dalam beberapa minggu sejak Meta melancarkan cabarannya kepada Twitter, yang masih kekal walaupun menghadapi masalah.

Purata masa yang dihabiskan orang untuk Threads setiap hari telah menjunam lebih daripada 75 peratus sejak platform itu membuat debut bintang rock pada 6 Julai, menurut data dari Sensor Tower, firma analisis pasaran.

Threads dengan cepat dianggap sebagai loceng maut yang berpotensi untuk Twitter, sebuah platform yang telah menjadi huru-hara di bawah pimpinan taikun cerdik Elon Musk.

Pelancaran itu menyaksikan pendaftaran lebih daripada 100 juta pengguna dalam masa kurang daripada lima hari, memecahkan rekod alat AI ChatGPT untuk aplikasi pengguna yang paling pesat berkembang dan mewujudkan kelegaan dan keseronokan di kalangan pengguna awal yang melarikan diri dari Twitter.

“Saya sebenarnya menutup akaun Twitter saya selepas memulakan Threads,” kata penduduk Brooklyn, Lauren Brose, ketua pemasaran di syarikat permulaan teknologi.

“Saya dulu suka Twitter. Selepas Elon Musk mengambil alih Twitter, saya mendapati bahawa keseluruhan persekitaran baru sahaja berubah sepenuhnya.

Tetapi beberapa minggu kemudian, Threads telah melihat “penurunan material dalam pendaftaran baharu,” kata Sensor Tower.

Twitter terus mendominasi ruangnya sebagai platform untuk komen dan berita dalam talian, dan Musk “perlu memusnahkannya sepenuhnya” untuk menghalau penontonnya selama-lamanya, menurut pelabur dan penganalisis Silicon Valley Jeremiah Owyang.

“Adakah Benang akan membunuh Twitter? Sama sekali tidak. Ia hanya tidak setara,” katanya.

Threads disiarkan secara langsung di kedai apl Apple dan Android di 100 negara semasa pelancarannya, walaupun ia tidak tersedia di Eropah kerana syarikat induk Meta tidak pasti cara menavigasi perundangan privasi data Kesatuan Eropah.

Twitter dianggap mempunyai kira-kira 200 juta pengguna biasa tetapi ia telah mengalami kegagalan teknikal berulang sejak taikun Tesla Musk membeli platform itu tahun lepas dan memecat sebahagian besar kakitangannya.

Musk, juga bos SpaceX, telah mengasingkan pengguna dengan memperkenalkan caj untuk perkhidmatan percuma sebelum ini dan membenarkan akaun sayap kanan yang dilarang kembali pada platform.

Terdapat sedikit keraguan bahawa Threads mempunyai kelebihan utama berbanding alternatif Twitter wannabe yang lain.

Beberapa pesaing telah muncul tetapi kebanyakannya adalah platform khusus tanpa kapasiti untuk berkembang pada skala yang diperlukan untuk menyingkirkan Twitter.

Tetapi Meta dapat dengan mudah menggesa pengguna Instagram untuk memulakan akaun Threads, menggunakan pangkalan sekurang-kurangnya satu bilion pengguna di rangkaian sosial yang memfokuskan imej.

Bukan tentang berita?

Threads mempunyai banyak perkara untuk dibuktikan, dan ciri untuk ditambah, untuk menjadi alternatif Twitter yang menggerunkan, menurut penganalisis Insider Intelligence Jasmine Enberg.

Ia perlu memupuk pencipta untuk melibatkan pengguna, dan mencari identiti sendiri yang berasingan daripada Instagram dan Twitter, kata Enberg.

“Memandangkan Twitter berada dalam keadaan kucar-kacir, langkah cemerlang yang mereka lakukan ialah menggunakan graf sosial sedia ada daripada Instagram untuk penggunaan pantas dan lancar,” kata Owyang mengenai Threads.

Kelemahannya ialah itu bukan pangkalan pengguna “yang anda mahu berbual dengan atau melakukan microblogging,” tambahnya.

Pengguna Instagram biasanya terlibat dengan perkhidmatan untuk imej atau video, bukan ulasan atau kontroversi, kata Owyang.

“Ia adalah orang ramai yang sangat berbeza di Instagram,” kata penganalisis Strategi Kreatif Carolina Milanesi mengenai perbandingan dengan Threads.

Twitter dikenali sebagai forum untuk berita dan politik, topik yang Threads tidak berminat untuk ditonjolkan, menurut jawatan terbaru oleh Threads dan bos Instagram Adam Mosseri.

Sementara itu, Twitter dilihat sebagai rumah yang mantap untuk siaran oleh wartawan, selebriti, atlet, ahli politik dan lain-lain.

Satu lagi halangan untuk pertumbuhan Threads ialah Meta menahannya daripada Kesatuan Eropah, kata Milanesi.

“Anda kehilangan sebahagian besar pasaran,” katanya mengenai Threads tidak hadir dari EU.

Twitter ‘diaspora’?

Walaupun orang yang kecewa dengan Twitter milik Musk sedang mencari alternatif, tidak ada pesaing yang menetapkan dirinya sebagai pilihan yang ideal.

Penghenti Twitter telah menjadi sejenis “diaspora”, tersebar di seluruh Mastodon, Bluesky, Threads dan platform lain untuk mencari rumah media sosial baharu, alasan Owyang.

“Ramai orang telah meninggalkan Twitter, dan itu akan berterusan,” kata Owyang.

“Tetapi isunya ialah ke mana mereka hendak pergi? Tiada satu pun tempat terpusat untuk pergi.”

Aplikasi Threads telah dimuat turun lebih daripada 184 juta kali di seluruh dunia sejak dilancarkan, menurut Data.ai Intelligence.

“Tetapi aplikasi itu tidak terbukti berbeza secara material daripada Twitter dari segi ciri/fungsi,” kata penganalisis pandangan kanan Sensor Tower, Abe Yousef.

“Apakah yang harus menghalang orang ramai daripada kekal di Twitter, dengan mengandaikan mereka selesa dengan dasar kandungan Twitter?” Yousef menambah. — AFP

Related Post

Leave a Comment