Penari ‘voguing’ Shanghai melangkah ringan untuk mengelakkan pandangan rasmi

Donna

SHANGHAI, 23 Jun — Dua ratus orang berkumpul di sebuah kelab di ruang bawah tanah di ibu negara kewangan China, kebanyakannya berpakaian lateks merah dan hitam dengan korset dan stoking jala, untuk menceriakan pesaing yang menari dan menari di bawah permaidani merah di bawah pengawasan hakim.

Acara seperti ini, yang dikenali sebagai “bola”, meraikan subkultur yang berpusat pada komuniti LGBTQ yang bermula dari dewan tarian pertengahan abad ke-20 di Harlem New York, sebelum diterima pakai oleh komuniti warna aneh pada 1980-an.

“Saya rasa perbezaan terbesar dalam voguing ialah anda perlu menari sendiri, paling dalam yang anda ingin nyatakan,” kata Sui Kawakubo, ahli Rumah Kiki Kawakubo, salah satu “keluarga” yang terkenal di bandar ini. mereka menggambarkan diri mereka sendiri.

Voguing ialah gaya tarian yang dicirikan oleh gerakan tangan staccato dan postur lengan dan badan bersudut yang diselingi dengan jeda singkat, sama seperti model bergambar untuk gambar.

“Saya tidak akan mengatakan voguing telah menjadikan saya seorang ekstrovert, tetapi ia membolehkan saya baru muncul,” tambah Kawakubo, seorang introvert yang mengisytiharkan dirinya sendiri yang menggunakan nama pentas yang dipilih sebagai penghormatan kepada pereka fesyen Jepun Rei Kawakubo untuk melindungi privasinya .

Dengan trofi yang dianugerahkan untuk kategori seperti “Persembahan Permaisuri Femme”, “Couple Realness”, “Wajah” dan “Badan”, acara-acara tersebut adalah pertandingan sebahagian tarian, sebahagian pertunjukan fesyen dan sebahagian seni persembahan yang dinilai.

Peserta membuat persembahan di atas pentas semasa 'bola' yang popular di Shanghai, China, 5 Disember 2020. — Gambar Reuters

Dipopularkan pada tahun 1990 dengan lagu hit Madonna dan dokumentari, Paris terbakartrend itu telah menarik penganut di China juga, dengan acara pertama Shanghai seumpama itu dianjurkan lima tahun lalu.

VJ Kawakubo, 30, adalah salah seorang pengguna terawal fesyen di bandar ini, tertarik dengan kelas tarian tujuh tahun lalu untuk akhirnya menjadi salah satu eksponennya yang paling terkenal, memikirkan dalam pemasaran untuk jenama seperti Calvin Klein dan penyebaran majalah.

Walaupun aspek persembahan voguing adalah penting, katanya, keupayaannya untuk menyatukan orang ramai memberi makna yang lebih mendalam.

“Jika anda hanya menari sendiri, tidak ada maknanya,” kata VJ, yang juga meminta untuk dikenali hanya dengan nama pentasnya. “Perkara yang paling penting bagi saya ialah persekitaran yang selesa.”

Memandangkan Hari Kebanggaan Antarabangsa semakin hampir pada 28 Jun, masa depan untuk aktiviti sedemikian kelihatan semakin tidak menentu di China, bagaimanapun, apabila pihak berkuasa yang menggembar-gemburkan nilai sosialis meningkatkan penapisan kandungan berkaitan LGBTQ.

Persekitaran yang sukar

Malah di Shanghai, bandar paling antarabangsa di China, persekitaran tetap kompleks untuk komuniti LGBTQ, kata VJ, yang dibesarkan di sebuah kampung kecil di wilayah timur Zhejiang.

“Kedua-duanya lebih inklusif tetapi masih agak konservatif,” katanya, ketika pengaruh antarabangsa bergelut dengan nilai tradisional China.

Pada tahun 2020, memetik persekitaran yang semakin sukar, Shanghai Pride menghentikan aktivitinya selepas berjaya berjalan selama sedekad. Pada bulan Mei, Pusat LGBT Beijing yang berusia 15 tahun juga ditutup atas sebab yang tidak didedahkan.

“Kerajaan melihat pengukuhan kuasa negara, peremajaan negara, sebagai perkara yang paling penting,” kata Hongwei Bao, seorang penyelidik dalam budaya visual dan persembahan LGBTQ di Universiti Nottingham.

“Itu memutuskan hubungan daripada keinginan orang muda untuk menyatakan diri mereka secara bebas, untuk meneruskan gaya hidup, keperibadian dan keperibadian mereka.”

Kempen sedemikian menjadikan kewujudan voguing di Shanghai lebih tidak menentu dan lebih penting dalam masyarakat.

“Saya benar-benar tidak tahu tentang masa depan,” kata VJ. “Saya masih mempunyai harapan bahawa masyarakat boleh menjadi lebih bertolak ansur dan lebih menerima.”

Walaupun menunjuk-nunjuk sudah tentu ada dalam agenda, acara itu sering dihebahkan hanya dengan cara yang bijak, dengan beberapa pertukaran lokasi saat akhir untuk mengelakkan perhatian pihak berkuasa.

Muzik dan sorakan yang lantang menyapa bahagian pertandingan acara sebegitu, apabila peserta berbaris mengikut kategori untuk dimenangi oleh para hakim sebelum pertandingan terakhir untuk merebut trofi pemenang.

Tanpa mengira pengalaman, peserta tidak putus-putus disambut mesra oleh orang ramai yang kelihatan gembira dan teruja untuk mendapati dirinya berada dalam poket kebebasan ekspresif dan ketidakstabilan yang jarang berlaku.

“Sebab ramai orang datang ke sini bukan hanya untuk berseronok,” kata seorang lelaki berusia 27 tahun yang menggunakan nama panggung Tinora Kawakubo atas sebab privasi.

“Mereka mungkin mengatakan bahawa mereka melarikan diri dari persekitaran yang tidak membenarkan mereka meluahkan perasaan mereka.” — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment