Penalti Stanway memberikan England kemenangan mengecewakan ke atas Haiti dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia

Donna

BRISBANE, Australia, 22 Julai ― Penalti Georgia Stanway memberikan juara Eropah England kemenangan 1-0 ke atas Haiti untuk memulakan bidaan kejuaraan Piala Dunia Wanita mereka dengan cara yang tidak meyakinkan hari ini.

Beraksi di hadapan lebih 44,000 penyokong di Stadium Brisbane, yang kebanyakannya menyokong pasukan Inggeris, sepakan penalti Stanway pada minit ke-29 terbukti cukup untuk menewaskan pasukan Haiti yang berani.

England menyertai perlawanan itu sebagai pasukan pilihan berbanding Haiti, yang bermain dalam Piala Dunia pertama mereka.

Tetapi walaupun menguasai wilayah dan penguasaan bola ada kalanya, Lionesses bergelut untuk menyingkirkan Haiti dan terpaksa bergantung kepada beberapa kecemerlangan lewat daripada penjaga gol Mary Earps untuk memperoleh ketiga-tiga mata.

England, yang terlibat dalam pertikaian dengan FA mengenai bonus menjelang kejohanan itu, menyasarkan untuk menambah Piala Dunia kepada mahkota Eropah yang mereka menangi di Wembley tahun lepas.

Tetapi mereka perlu meningkatkan tahap untuk perlawanan kumpulan seterusnya menentang Denmark dan China.

Mereka kelihatan agak gementar pada peringkat pembukaan dan kadangkala membelek bola terlalu mudah.

Barisan tengah England tidak lama kemudian mula mendominasi dan tiga penyerang mereka menyebabkan kekacauan di dalam kotak Haiti. Hanya beberapa pertahanan terdesak yang menghalang Lionesses.

Kebuntuan akhirnya dipecahkan pada minit ke-29 hasil sepakan penalti, kejadian yang hampir biasa di Piala Dunia ini.

Dari sudut Chloe Kelly, Batcheba Louis melompat dengan tangannya ke udara dan semasa semakan, pengadil menilai bola telah menyikat hujung jarinya.

Tendangan pantas Stanway yang tinggi dan ke kiri diselamatkan dengan cemerlang oleh seorang penerjun Kerly Theus, tetapi selepas semakan video yang lain, pengadil memutuskan penjaga telah keluar dari garisannya.

Stanway tidak tersilap buat kali kedua untuk memberikan pendahuluan yang sewajarnya kepada Lionesses.

Untuk semua penguasaan mereka, Inggeris kelihatan terdedah pada rehat dan Haiti mempunyai peluang besar lima minit memasuki separuh masa kedua melalui pemain tengah cemerlang mereka Melchie Dumornay, yang rembatan kencangnya dari luar kotak diselamatkan dengan baik oleh Earps.

Orang Inggeris cuba memperlahankan permainan pada separuh masa kedua dan mempunyai peluang yang lebih baik ― 19 pukulan ke gawang kepada enam.

Tetapi kegagalan mereka untuk mengambil peluang mereka hampir kembali menggigit mereka lewat apabila Roseline Eloissaint mendapati dirinya satu lawan satu dengan Earps, yang menyelamat hebat dengan kaki kirinya menafikan Haiti terkena kejutan. ― AFP

Related Post

Leave a Comment